Kultura / Ze života studentů

Vánoce a Mocný vládce Oz

Vánoce se přiřítily dříve, než jsme se nadáli, a Vánoce znamenají pohádky a shon po dárcích pro naše blízké. Agora vám přináší tip na vánoční dárek v podobě pohádkového DVD Mocný vládce Oz, u kterého stráví pohodový večer celá rodina. A vy alespoň řádně vypnete před zkouškovým obdobím. Přečtěte si naši recenzi.

Plytké promarnění barvitého potenciálu, nebo návrat do starých časů?

Kamera, klapka, akce. Zrnitá černobílá scéna kočovné pouti v Kansasu. Děti v sále se znejistěle ošívají. Když o patnáct minut později vstoupí protagonista příběhu Oscar Diggs do Země Oz, plátno se roztáhne do širokoúhlého formátu a nabude křiklavých barev technicoloru, malí diváci se saturovaně uvelebují v sedadlech. To je totiž dnešní standard. Wow efekt, jímž ve stejné scéně reagovalo obecenstvo před sedmdesáti pěti lety u původního filmu Čaroděj ze země Oz, se tříští na prach.

A přesto – nespočívá právě zde síla obrození kultovního dětského příběhu, jenž byl vystavěn na paradigmatech předešlých generací? Dnes již neobvyklý, a přesto tradicí a klasikou prodýchaný námět přináší zajímavý náhled za oponu toho, jak byly pohádky psány před tři čtvrtě stoletím. Mocnému vládci Oz je nejčastěji vytýkána zejména ona šablonovitost, předvídatelnost a sterilita dějové linie, které nekráčejí ovcovitě s dobovým mainstreamem. V tom však vidím hlavní sílu snímku.

Zdroj: FALCON

Zdroj: FALCON

Originální prequel ke známé klasice

Mocný vládce Oz je údajným prequelem k originálnímu příběhu o Dorotce, kterou tornádo uneslo do země Oz, jíž vládne znamenitý čaroděj. A právě on je předmětem nového snímku. Oscar Diggs (James Franco), jemuž okolí neřekne jinak než Oz, je pouhým pouťovým eskamotérem a šejdířem. Mladík, který rád sobecky užívá života, touží po bohatství, přízni sličných dívek a jemuž nestačí být člověkem dobrým, ale chce se stát skvělým, ba přímo velikým. Třeba jako Edison nebo Houdini. Souhrou okolností se však v balonu dostane do tornáda, které ho přenese do psychedelicky barvité neznámé říše. Zde čelí opravdové prověrce svých charakterových vad, když zjistí, že osud celé země závisí na něm a jeho schopnostech. Nebo snad neschopnostech?

Kouzlo snímku pak tkví zejména v tom, že pohádkově naučný koncept je jiný než obvykle. Svět zde není černobílý, lidé nejsou jenom hodní nebo zlí a i ti největší lumpové v sobě mohou hřát špetku dobra. Třebaže film pracuje s osvědčeným evergreenem „kterak hrdina dosáhl svojí nápravy“, činí tak formou nápaditou. Učí mladého diváka, že neobyčejné věci mohou dokázat zcela obyčejní lidé bez zvláštních schopností a darů.

S popíkem se nedá nic dělat

Naivita příběhu i přepálená herecká teatrálnost dovedou být úsměvným zpestřením. Pokud však obnošenost starého příběhu někde vytváří nemístné konotace, je to v odkazech na moderní popkulturu, s čímž se prostě nedá nic dělat. Když se opičák Finley zatváří roztomile, těžko si člověk nevybaví velké odzbrojující oči Kocoura v botách ze Shreka. První setkání s čarodějnicí Glindou (Michelle Williams) pak vyvolá nejeden úsměšek, neboť zakuklená postava aspiruje spíše na roli Lorda Voldemorta nebo přinejmenším jednoho z jeho mozkomorů v sáze Harryho Pottera. A s podobnými narážkami se v průběhu filmu setkáme vícekrát.

Režisér Sam Raimi však zdárně operuje s analogií reálného světa v Kansasu a světa Oz. Zprvu je možná matoucí zjištění, že ve fantaskní říši se objeví Finley (Zach Braff) symbolizující a znázorňující poskoka Franka ze světa v Kansasu. Podobně později narazíme na porcelánovou panenku (Joey King) se stejným osudem, jaký má ochrnutá dívenka z reality, nebo na Glindu spřízněnou s reálnou Annou. Všichni tři hrají v transformaci hlavního hrdiny důležitou roli, všichni tři manifestují jeho nevyřízené účty, jež musí v Zemi Oz napravit. Příběh pak předestírá divákovi palčivý otazník, nakolik je magická říše samostatná a opravdová, a nakolik je jen stravitelným odrazem reálného světa a problémů, s nimiž se v něm musíme potýkat.

Jak je tedy vidno, kvalitní práce je na snímku bezpochyby odvedena v adresování cílové skupiny. Na své si totiž přijdou jak diváci starší, kteří budou těžit z hlubších myšlenek a náznaků, tak diváci mladšího věku, pro něž je příběh jasný, srozumitelný a humorný.

Zdroj: FALCON

Zdroj: FALCON

Kýčovitý vizuál probudí

K nefalšovanému panoptiku se ale dostáváme po stránce vizuálu, na níž se podepsal výtvarník Robert Stromberg, držitel Oscarů za Alenku v říši divů Tima Burtona a za Cameronův Avatar. Osudová chyba je v tomto směru přišívána právě Raimimu, který je možná ostřílencem hororového a thrillerového žánru, ale s temperamentním koloritem prostě zacházet neumí. Zatímco mistr kýče Burton dovede své přemrštěné barvy udržet na otěži, dát jim duši a živelnost, v Raimiho podání je práce téhož umělce neohrabaná a divoká. Nešťastné výjevy barevných umělotin ze Země Oz řvou, kam oko pohlédne. Říše pak nepůsobí celistvě a koherentně se samotným příběhem, vizuál nekoresponduje a není pořádně dokreslen psychologií postav.

Třebaže je základní koncepce příběhu osvěžující, péče o jednotlivé figury je poněkud zanedbaná. Čarodějnice Evanora (Rachel Weisz) je například haněna za svou plytkost a nezáživnost; a opravdu – není mnoho, co k ní říci. Vhodnou volbou však byl charismatický James Franco do role Oze, pro niž byli mimo něj zvažováni ještě Johnny Depp a Robert Downey Jr. I když svou sympatickou rozpustilostí nezakryje občas přepálené výrazy zoufající po ikoničnosti jeho dvou kolegů.

Michelle Williams jako Glinda pak září a dokonale ztvárňuje vší kouzelnou čistotu a dobrotu srdce. Až z toho sladka občas bolí zuby. A poslední z trojlístku čarodějek, okouzlující Mila Kunis, opět demonstruje svůj temperament a pružnost ve vyobrazení dvou odlišných povah. Tečkou na závěr dodávající dialogům lesk je Zach Braff, jehož postava se v mnohém neliší od role v komediálním sitcomu Scrubs a který scénám dodává punc lehkosti a nenucenosti.

Pokud od Mocného vládce Oz očekáváte ideologický převrat, bylo by asi lepší nechat si zajít chuť. Máte-li však slabost pro pestrobarevné vizuální koktejly, kultivovanou klasičnost pohádky nebo přinejmenším skvostnou hudební tvorbu Dannyho Elfmana, stojí za to snímek shlédnout. Stačí na sebe nechat působit vyprávění dávných dob a užít si rozmanitou filmovou podívanou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *