Recenze

Stefanie Demann – Sebekoučink

Kniha je psaná velmi čtivě a její zásadní součástí jsou různé nástroje, které mohou být zajímavou inspirací. Přirovnala bych ji k praktické příručce pro ty, kpictureproviderteří chtějí lépe poznat sami sebe, uvědomit si některé své vlastnosti a hodnoty a udělat si přehled v tom, co si přejí ve svém životě dělat, dokázat nebo změnit. Pokud byste čekali knihu o sebekoučování zaměřené na vrcholné úspěchy v pracovní oblasti, nebyla by to pro vás asi úplně ta pravá volba, pokud si ale chcete sami na sobě vyzkoušet zajímavé techniky pro rozvoj a sebepoznání, je tato kniha to právě pro vás. Může pro vás být způsobem, jak se naučit pracovat sami se sebou tak, abyste byli nejen úspěšní, ale hlavně spokojení se svým životem.

Kniha vás povede různými oblastmi – nejprve k zamyšlení a prozkoumání toho, kdo vlastně jste, co je pro vás typické, jaké hodnoty jsou pro vás zásadní. Možná si také uvědomíte, jaký je váš typický způsob chápání světa, silné stránky nebo potenciál.progress-6

Pak budete mít možnost prozkoumat, jak se rozhodujete, jaké jsou vaše obvyklé vzorce myšlení nebo co ovlivňuje vaše rozhodování.

Další oblastí, které se budete věnovat, je oblast změny. Jakou byste si přáli udělat? Co vás v tom brzdí? Je něco, čeho litujete? Jak by se dala i promarněná šance využít ve váš prospěch? Co vás v rozhodování a životě blokuje a co by se proti tomu dalo dělat? To jsou jen některé otázky, na které budete hledat odpovědi v další části knihy.

Kniha vám umožní se blíže podívat na své cíle, plány do budoucna a motivaci k jejich realizaci. Budete se při tom věnovat i práci s vašimi obavami či pochybnostmi, které se mohou na této cestě objevovat. Naučíte se pracovat se svou motivací, být laskaví sami k sobě a dopřát si zaslouženou odměnu.

Kniha využívá aktuální poznatky zejména z oblasti pozitivní psychologie a může být praktickým průvodcem na cestě k novému způsobu přemýšlení o zdánlivě běžn652457856_47738aca61_oých, každodenních věcech, nebo třeba jen k upevnění něčeho, co třeba již využíváte, ale nikdy jste si to neuvědomili. Najdete zde také některé metody a postupy z koučování – třeba způsob, jakým si efektivně stanovovat své cíle tak, abyste zvyšovali svou úspěšnost v různých oblastech svého života, budete mít možnost naplánovat si malé kroky k dosažení vašich plánů a efektivně tak udržovat svou motivaci.

Kniha mne nadchla svou praktičností a velkým množstvím dobrých nápadů, které může být užitečné čas od času si znovu vyzkoušet. I když jsem se při čtení knihy setkala s koučováním vlastně trochu jinak než doposud, umím si představit, že se k ní budu opakovaně vracet a při těchto návratech se vždy dozvím něco nového nebo si připomenu něco důležitého. Celkově může kniha čtenářům umožnit podívat se na svůj život možná z trochu méně obvyklého úhlu pohledu a domnívám se, že to může být velmi užitečné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *