Praxe a stáže / Zkušenosti starších

Stáž v denním stacionáři Sananim

screenclipRáda bych se s vámi podělila o zkušenost z denního stacionáře Sananim (DST), kde má člověk možnost vykonat týdenní stáž. DST je určen pro klienty, kteří se rozhodli léčit se z drogové závislosti a úplně abstinovat.

Jedná se o místo, kam klienti každý pracovní den dochází a absolvují program od 9 do 16 hodin, do kterého spadá ranní komunita, psychoterapeutické skupiny, relaxace, sportovní aktivity, školička (odpoledne věnované nějakému praktickému tématu, jako např. psaní životopisů, pohovory), kung-fu terapie a kulturní program. Klienti také jednou za čas jezdí na vícedenní výjezdy, což se stážistů netýká.

DST je určen hlavně pro klienty, kteří jsou motivováni do stacionáře docházet, mají stabilní zázemí (mají kde bydlet, partneři bez závislosti). Specifickou cílovou skupinu tvoří klientky s dětmi či těhotné klientky.

Vedle denního stacionárního programu pracoviště nabízí otevřenou motivační skupinu, kam mohou klienti dvakrát týdně zvenku docházet. V této skupině se věnují pracovníci podpoře klientů, jejich motivaci ke změně a k léčení závislosti. Zařízení poskytuje i konzultace pro blízké okolí klientů, individuální konzultace a psychoterapii a mnoho dalšího.

Pro stážistu se mi pracoviště zdá skvělé v tom, že je možnost vidět, jak to na takovém pracovišti chodí. Účastní se ranních komunit (možnost dělat zápisy), motivačních skupin, odpoledních programů. Je zde možnost účastnit se rodičovských konzultací a skupin, jestliže klienti souhlasí. Stážisté se neúčastní skupinových a individuálních psychoterapií, což je pochopitelné.

Pro mě osobně byly velmi zajímavé motivační skupiny, kam chodí klienti, kteří se rozhodují, zda nastoupit do léčby. Je zde možnost vidět motivační rozhovory v praxi. Oceňuji i to, že si na stážisty pracovníci udělají čas a člověk má možnost hodně sdílet s terapeuty mimo oficiální program, vyslechnout si jejich pohledy na věc a také se na cokoliv doptat.

 

Více informací na: http://www.sananim.cz/denni-stacionar-(dst).html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *