Recenze

Alexander Lowen: Cesta k vibrujícímu zdraví

Autor přináší pictureprovider-aspxbioenergetiku zejména jako inspiraci. A to i pro člověka, který v ní není zběhlý nebo se jí přímo nezabývá. Umím si představit využití cvičení uvedených v knize i v rámci jiných terapeutických přístupů nebo i v rámci každodenního života. Sám autor zároveň upozorňuje na to, že cvičení rozhodně nemohou být terapií sama o sobě a že kontakt člověka s vlastním tělem může vyvolat pocity a prožitky, kterým by bylo vhodné věnovat se v terapii. I já se připojuji k tomuto upozornění, kniha rozhodně není univerzálním návodem, jak se zbavit všech trápení a starostí ani není univerzálním tréninkovým plánem.

happy-young-woman-jumping-on-beach

Kniha je psána velmi prakticky a kdo by čekal dlouhé teoretické vysvětlování toho, co to je bioenergetika, byl by pravděpodobně zklamaný. Přesto v ní lze najít některé více výkladové pasáže, které vnímám jako dostačující pro to, aby si čtenář vytvořil přibližnou představu o tom, jak bioenergetika pracuje a jakým způsobem o člověku, lidském těle a jeho propojení s různými psychickými aspekty, přemýšlí. Kniha obsahuje konkrétní návody na jednotlivá bioenergetická cvičení.

Cvičení jsou zaměřená převážně na uvědomění vlastního těla či jeho protažení a je vždy dobré přečíst si celou pasáž vztahující se k danému cviku předtím, než se do něj člověk pustí. Zároveň se domnívám, že na vyzkoušení a ochutnávku práce s tělem a s emocemi, které se mohou skrze tělo objevovat, může být tato kniha skvělým průvodcem.

Pro ty, kteří se bioenergetice věnují a pracují s ní v individuální nebo skupinové terapii, může kniha představovat velice praktickou příručku, která obsahuje nejen návody a postupy jednotlivých cviků a jejich posloupnosti, ale také nabízí možné aspekty reagování těla na daný cvik a otázky k reflexi po provedení cviku.

Osobně se mi líbí praktičnost knihy a inspirace, kterou mi kniha přinesla. Zároveň bych možná přece jen uvítala trochu obsáhlejší teoretický úvod, i když jeho absence zásadně nebrání tomu, aby se čtenář zorientoval a získal základní představu o způsobech přemýšlení a práce v bioenergetice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *