Kde jsme byli

Konference ČASP – Diagnóza strach

Den jako každý jiný? S ČASPou nikoliv!

Příchod již 14. ročníku konference pořádané Českou asociací studentů psychologie pod názvem Diagnóza strach sebou nesla velké břemeno. Jedná se již přeci jen o událost, která je mnohými lidmi považována za známou a vyhledávanou; když ČASP pořádá konferenci, je dle mého názoru povinností každého zájemce o psychologii být mezi prvními registrovanými. A je také jistou povinností užít si ji se vším všudy!

strach

Začátek dobrodružství začíná již samotnou cestou. Někteří zvolili cestu vlakem či autobusem, jiní autem; cílovým místem pro všechny se totiž pro tento rok stalo druhé největší město ČR, tedy Brno. Že bude stát výlet za to, naznačovalo již počasí. Konečně bylo možné na pár dní vytáhnout i sluneční brýle, a to právě v termínu konference. Pátek, sobota i neděle se prostě vydařily.

Rád bych se s vámi nyní podělil o své dojmy z konference a blíže vám přiblížil, z čeho a proč jsem byl, resp. nebyl nadšený.

Mezi ukazatele kvalitní přednášky řadím skvěle zpracovanou prezentaci, od které očekávám dobrou čitelnost (tedy velká písmena), a především propracovanou strukturu pro zvýšení posluchačského a čtenářského komfortu. Druhým faktorem, který určuje míru mého nadšení, je mluvený proslov. Na závěr bych také od přednášejících očekával širokou nabídku nových informací, a to jak pro laickou, tak i odbornou veřejnost. Já sám mívám problémy s nervozitou, měl jsem proto pochopení, pokud s ní některý z přednášejících bojoval; uměl jsem se vžít do jeho role,  všem jsem v tomto směru držel v tichosti palce. Pochopení jsem však již neměl pro prezentace s velmi malými písmenky; ty skutečně při sezení v zadních řadách nebyly mnohdy k přečtení. Snad jsem tento problém „neviděl“ pouze já. A pokud přeci jen, slibuji všem, že si v nejbližších dnech skočím koupit nové brýle.

Nyní už ale od negativní k pozitivnímu. Dle již zmíněných ukazatelů hodnotím ze studentské sekce nejlépe přednášku Kateřiny Valuchové. Prezentace byla výborně zpracována, přednes působil sebejistým dojmem, nadto téma oslovilo jak posluchače, kteří se o psychologii teprve začínají zajímat, tak i ty, kteří jsou v ní již trochu zběhlí.

Dále bych zmínil dvě přednášky z odborné sekce, ze kterých jsem byl nadšený a které splnily má očekávání. První z nich bylo téma Strach a sex, jež připravila MUDr. Hana Fifková. Dozvěděli jsme se více o sexuálních deviacích a dysfunkcích, blíže nám přiblížila také obavy mladých lidí ze sexu. Ti se údajně bojí například možného selhání, velké bolesti či zklamání partnera. I proto je dle MUDr. Fifkové sex záležitostí, se kterou by se nemělo experimentovat předčasně.

Jako nejzajímavější pak hodnotím přednášku, resp. jistou formu exkurze do fungování linky bezpečí v práci s dětským strachem. Mgr. Kristýna Wohlinová představila situace, za kterých lidé volají na linku, a světe div se, údajně jde i o aktuální události sahající daleko za naše hranice. Tyto krásně ilustroval také s obavami, při kterých lidé nejčastěji volají. Zajímavé bylo poslechnout si i její nejvíce nepříjemné příběhy za léta, co pracuje na tísňové lince.

Co bych to byl za nováčka, když bych si v rámci konferenci neužil také workshopy a galavečer?! Workshop jsem si vybral na téma: Seznamte se, autenticita. Na workshop jsem si nepřinášel žádná očekávání, přicházel jsem pouze se zvědavostí.  Přesto musím přiznat, že mě workshop zklamal; zdálo se mi totiž, že organizátoři poněkud odbočili od klasické psychologie k neexaktním praktikám. Tak například cvičení, v rámci kterého jsme si měli vybrat jednu z karet, která nám měla následně napovědět, jakým směrem se v životě dát, to se prostě na psychologickou akci nehodí. Snad ani název akce nebyl příliš přiléhavý a výstižný.

A pokud jde o galavečer? Hned u vstupu každý účastník obdržel welcome drink a možnost občerstvit se u švédských stolů s bohatým výběrem. Po celém dni stráveném na přednáškách to byla hotová pohádka. Na programu pak byla taneční vystoupení, volná zábava za doprovodu DJ i bohatá a zábavně pojatá tombola. Mimo jiné jsme se na večírku mohli dozvědět více informací ohledně blížícího se dalšího ročníku konference, a já vám s dovolením naznačím, že se bude konference konat v Praze a koordinovat ji bude Lucie Froncová.

Na závěr bych rád napsal, že hodnocení konference je ryze subjektivní; vycházím především z kritérii, která jsem si stanovil hned na začátku akce. Je velice pravděpodobné, že je můj „TOP výběr“ odlišný od toho vašeho.  Věřím však tomu, že si každý našel své téma a z Brna odjížděl s příjemným pocitem.

Tak příští rok v Praze!

One thought on “Konference ČASP – Diagnóza strach

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *