Recenze

Hal Urban: Život není náhoda

„Musíme dělat taková rozhodnutí, která nám umožní rozvinout nejhlouběji skryté možnosti našeho nejhlubšího já.“

Thomas Merton – citát ze začátku knihy

náhoda

Život není náhoda je moc hezká, inspirující, útlá knížka. Hal Urban, celoživotní učitel a vzdělavatel, v ní předává patnáct vlastností, které jsou důležité pro šťastný a naplněný život. Všechny důležité vlastnosti přitom prezentuje jako volbu, na což odkazuje i název publikace.

Autor před 25ti lety napsal knihu „To nejdůležitější v životě“, ve které se zabývá základními  hodnotami a postoji. Tato kniha je jejím volným pokračování, psaným z perspektivy dalších let a životních zkušeností. Čtenář v ní najde například Pokoru, Poslaní či Modlitbu. Autor u jednotlivých ctností vysvětluje, jak si k nim došel on sám a jak vedou k dobrému životu.

Jelikož Urban předpokládá, že všechno důležité již bylo v minulosti řečeno – a dokonce lépe, nežli to může napsat on sám -, začíná každá kapitola knihy citátem vztahujícím se k dané oblasti a pokračuje definicí, související ctností a opaky. Kupříkladu u Odvahy tak člověk najde sílu, statečnost nebo čest.

V knize se také nacházejí krátká, leč silná cvičení typu „Požádejte tři moudré lidi, které znáte, aby se s vámi poděli o nejcennější poznání, ke kterému v životě došli“. Jak již bylo zmíněno, Urban je povoláním učitel, předkládá tedy spoustu věcí a cvičení tak, jak je zadává i svým studentům.

Na konci knihy najdeme seznam doporučené literatury. Student psychologie tam narazí na mnoho známých jmen, ze kterých můžeme jmenovat např. Frankla či Fromma, a pár neznámých, převážně křesťanských autorů.

Knížka se čte velmi dobře, je inspirující, povznášející a přesto celkem jednoduchá. Čtenář v ní najde mnoho myšlenek, které již jistě slyšel, ale které je současně důležité si čas od času připomenout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *