Recenze

Jana Bílková: Trénink mentální kondice: Cvičení a hry se slovy pro každý věk

Psycholožka Jana Bílková přednáší na univerzitách třetího věku a věnuje se mj. aktivizačním programům pro seniory. Její nová kniha Trénink mentální kondice – cvičení a hry se slovy pro každý věk tak rozšiřuje stávají repertoár takto zaměřených publikací.

trenink_mantalni_kondice_obalka_final.cdr

Jak již název napovídá, cvičení si kladou za cíl zlepšit mentální kondici, tzn. soustředí se na verbální inteligenci, otestují vaši pozornost a kreativitu. Autorka knihy vybízí, aby byl čtenář vytrvalý, neboť ne každá úloha je vyřešitelná napoprvé. Na některá cvičení se podíváte a řešení jsou patrná, jiná potřebují delší logickou úvahu. Ke každému cvičení je krátké vysvětlení v smyslu, co je očekáváno, na konci knihy jsou pak dostupná všechna řešení.

Knihu mohu doporučit zcela komukoli. Mýtus, že paměť potřebují procvičovat jen lidé staršího věku, je snad již dávno přežitý. V dnešní době, kdy je na člověka vyvíjen obrovský tlak na výkon a mentální kapacitu, je někdy dobré se zklidnit a cíleně stimulovat mozkové funkce u konkrétních a uchopitelných cvičení, a to i např. u mladých lidí, kteří doposud neoslavili ani 25. narozeniny. Zároveň knihu považuji za dobré vodítko např. při kognitivním tréninku lidí trpících různými duševními onemocnění, a je tedy vhodná pro terapeuty, speciální pedagogy či psychology.

techniky1

techniky2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *