Recenze

Sigmund Freud: Totem a tabu

Totem a tabu je útlá, přitom však na myšlenky velmi bohatá knížka. Obsahuje soubor čtyř esejí zaměřených na totemismus, incest, tabu či magii. Kniha dále obsahuje zmapování vlivu psychoanalýzy v antropologickém výzkumu. A také velmi podrobné poznámky – takže čtenář v některých chvílích pořád listuje tam a zpátky.

big_totem-a-tabu-Tly-348894

Kniha je krásně čtivá. Sice nutí čtenáře přemýšlet a hloubat, ale nečte se jako náročné filosofické dílo (i když jím jistým způsobem je). To může být dané i atraktivností a jistou magičností tématu. Čtenář v Totemu a tabu najde nejen klasické psychoanalytické teorie, prakticky aplikované na myšlení nemoderního člověka, a také spoustu konkrétních příkladů domorodých rituálů a společenských uskupení. Psychologie se tu tedy snoubí s antropologií a kulturními studiemi. Přičemž je výsledkem fascinující, a přitom hluboké zamyšlení nad povahou nejstarších společensko-náboženských představ a zákazů.

Sigmund Freud nezapomíná ani na podání základních zásad totemismu. Autora není samozřejmě třeba představovat, tato kniha nese jeho typické rysy a teorie; student psychologie narazí jak na Oidipův komplex, ambivalentní vztah k otci, incestní fantazie či potlačené duševní hnutí. Kniha směřuje k téměř detektivní zápletce s (otco)vraždou a syny-vrahy v roli autorů totemismu hledajíc pokání. Kniha ale obsahuje víc než to: již zmíněné četné příklady rituálů z jiných kultur, spoustu antropologických zamyšlení, zajímavé podněty k ustanovení manželství a tak dále. Každý čtenář si tedy v knize může najít něco, co ho zaujme a inspiruje.

Knížku bych doporučila všem. A obzvláště těm, kteří si chtějí přečíst něco kratšího, a nejen psychoanalyticky zaměřeného od Sigmunda Freuda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *