Recenze

Marco von Münchhausen: Nenechte se vyrušit

Kolik vteřin trvá, než dojde Vaše elektronická zpráva příjemci? Klik – a e-mail, esemeska či vzkaz na sociálních sítích je během chvilky odeslaný. A to může vyvolávat dojem, že stejně tak rychle musíme i odpovědět.

. . .

Jeden nejmenovaný velký podnik ve Velké Británii, provedl studii, z níž vyplývá, že 85% zaměstnanců odpoví na e-maily během dvou minut. To je 120 vteřin. Sto dvacet… K tomu si dovolím přidat ještě jeden údaj – po vyrušení nám trvá až půl hodiny, než se dokážeme znovu plně ponořit do rozdělané práce.

vyrušit

Často cvičíme své svaly, ale stejně tak je možné trénovat i svou pozornost a soustředění. Právě tím se zabývá kniha Nenechte se vyrušit. Na první pohled se to nemusí zdát, ale snad ještě nikdy nemělo lidstvo tolik prostředků k vyrušení od rozběhnuté práce. Příval urgentních telefonátů, e-mailů, naléhavých dotazů od kolegy, spolužáci chrlící dotazy, zprávy z televize, rádia, novinky na internetu, hluk sousedů, velkoměsta, vlastní hlasité myšlenky a přemítání o starostech, příspěvky na Facebooku, Instagramu, Twiteru,… Ale tím, že využíváme možnosti, které 21. století nabízí, zároveň čelíme nutnosti vypořádat se s nesoustředěností.

Kniha je určena všem, kteří nabyli dojmu, že by měli každé ráno vstávat mladí, krásní, úspěšní a výkonní. Lépe řečeno, výkonnější. Neboť kniha Marca von Munchhausena se snaží pomoct čtenáři dosáhnout mentální svobody. Autor, vystudovaný právník, který se věnuje koučování, v knize nabízí spoustu praktických rad, jak se lépe koncentrovat. Hlavní mantra, která slibuje zkvalitnění našeho vnitřního klidu, je zapomeňme na multitasking, buďme opravdu v téhle chvíli, tady, teď, celí.

Pragmatičtí čtenáři mohou ocenit spoustu příkladů z praxe a komentář k nim, ti kreativní možná uvítají, že kniha obsahuje mnoho různých testů, místa pro vepisování otázek a aktivizující otázky. A Vy, kteří máte milion věcí k dokončení, hromadu práce a tak dále, a tak podobně, nejspíš oceníte, že kniha je úzká a že ji i díky její čtivosti přečtete za jedno odpoledne. I vědecké typy si přijdou na své, dojde i na biogenní aminy, aminokyseliny a prefrontální lalok. Nakonec Vy, kteří máte zkoušku/státnice z obecné psychologie již úspěšně za sebou, si možná řeknete, že kapitoly o pozornosti a rozhodování nelhaly.

Jak se cítíte po dobře vykonané práci, když splníte, co jste si slíbili? Ano, ve stavu soustředění dobíjíme vnitřní baterie. Ve skutečnosti nás jen málo věcí naplňuje a současně šetří energii tak jako činnost, jenž provádíme soustředěně, s plnou pozorností.

Pozitivní výkřik do tmy na závěr, pro všechny nevěřící Tomáše: Koncentrace je možná!

  1. Než začnete, nastavte si jasné konkrétní zadání, čeho chcete dosáhnout.
  2. Nesmí Vás přetěžovat, ale vyzývat.
  3. Odstraňte všechny možné rušivé vlivy.

A poznámka pod čarou, nebuďte na sebe tak přísní, naučte se i odpočívat.

One thought on “Marco von Münchhausen: Nenechte se vyrušit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *