Recenze

Karel Nešpor: Úsměvy, zkušenosti, výstřednosti

Úsměvy, zkušenost, výstřednosti je další knížkou známého českého psychiatra, doktora Karla Nešpora, působícího zejména v oblasti léčby návykových onemocnění. Je také autorem mnoha úspěšných publikací jako například Kudy do pohody, Jak být milejší anebo Střízlivě, většinou vesele.

Knížku nečtete jedním dechem. To nejspíš ani nebyl autorův záměr. Nabízí velké množství kratičkých celků, které čtenáři můžou ozvláštnit volnou chvíli. Lze po ní sáhnout kdykoliv.

Kniha je napsaná laskavým a hravým způsobem, které jsou autorovi vlastní. Díky nim dokáže i náročnější poselství předat čtenáři snesitelným a příjemným způsobem.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Zdroj: Nakladatelství Portál

Jednotlivé celky se nedají úplně snadno zařadit do jasných kategorií. Knížka je plná krátkých příběhů ze života autora, jeho přátel, příznivců a pacientů i příběhů zcela smyšlených. Najdete v ní různé návody, popisy relaxačních, imaginačních i jiných cvičení, které jsou prokládané fotografiemi a odkazy na videa a jiné materiály na internetových stránkách autora. Nechybí básničky ani vtipy. Každý čtenář nemusí souznit se vším, nemusí ani všemu rozumět. Když ale hledá, určitě si najde to svoje.

Knížka je rozdělená na tři části. Jsou to Prapodivné druhy smíchu, Zkušenosti a výstřednosti a Techniky a návody. Můžete si vybrat, co z toho je pro vás právě zajímavé, čemu máte chuť a čas se věnovat. Kromě autora samotného, vás doprovází i pan Zkoumal, přemýšlivý, racionální čtenář držící vyprávění nohama na zemi. Prostřednictvím dialogu s panem Zkoumalem autor dokáže odlehčit i vážná témata a udělat si legraci sám ze sebe.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Zdroj: Nakladatelství Portál

Autor nenásilným způsobem nabízí různá cvičení a relaxační techniky zasazujíc je do kontextu vlastních zkušeností. Jednotlivé druhy smíchu pečlivě popisuje a čtenář jen těžce odolává, aby alespoň část z nich nevyzkoušel i sám na sobě. Když by mu docházela fantazie a nevěděl by, jak na to, mnoho vodítek poskytne autor skrze fotografie anebo odkazem na své internetové stránky, případně YouTube kanál, kde se dají dohledat názorná videa, ve kterých jednotlivé druhy smíchu autor sám předvádí. Smích dle něj přináší smějícímu se i jeho okolí uklidnění a radost.

Velkým tématem, které se často objevuje na stránkách knihy, je střízlivost, ke které autor čtenáře vybízí. Předkládá výčet výhod, které v životě přináší, i když vyžaduje neustálou péči. Zároveň nabízí různé techniky a rady, jak zvládnout bažení a rizikové emoce a jak posílit emoce pozitivní. Jak je důležité dbát na zdravý životní styl. A hlavně, jak život zvládat s úsměvem a protkat ho mírnou a klidnou radostí.

One thought on “Karel Nešpor: Úsměvy, zkušenosti, výstřednosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *