Recenze

Mapy mých pocitů

Sbalíme si batůžek, hlavně pořádnou svačinu, nazujeme si pořádné boty a vyrazíme na dalekou a dobrodružnou pouť do říše emocí i hlubokých citů. Čeká nás obtížná cesta plná vrcholů i údolí, tajemných lesů i záhadných oceánů, mystických jezer i nevyzpytatelných pohoří, plná barev i černobílých chvilek. A teď už nastavme své kompasy do hlubin svého nitra a pojďme prozkoumat své blahodárné nebo možná i podivné pocity.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Zdroj: Nakladatelství Portál

Takhle nějak by mohla začínat kniha Mapy mých pocitů, pokud by se Bimba Landmann rozhodla své čarokrásné obrazy doplnit o pár řádek textu. Autorka se však rozhodla dát naprosto volný průběh naší fantazii, a proto v této knize najdeme slov jen poskromnu. Do rukou se nám tak vlastně dostává barevně ilustrovaný atlas základních emocí a pocitů se všemi zeměpisnými úrovněmi a pojmy. Procházíme zde přes hrady, zámky, paláce, vyhlídky, propasti, přístavy, zátoky, kopce, města, ostrovy, souostroví, moře, země a kontinenty. Průvodcem je nám po celou dobu malé dítě, které se na své cestě setkává s nejrůznějšími bytostmi a obyvateli jednotlivých končin. Jedná se o dobrotivé tvory, které jsou dítěti nápomocni na jeho cestě, i o temné příšery, jež se mu naopak snaží plán trasy překazit.

Úchvatná, vzrušující a dechberoucí výprava začíná v zemi Naděje, pokračuje přes země Strachu, Znechucení, Radosti, Hněvu, Studu, Úžasu, Žárlivosti, Smutku, a končí na ostrově Lásky. Pochopitelně by se zde dalo najít mnoho metafor, poučení, i příběhů. To však závisí na kreativitě a představivosti každého z nás a nerada bych vás ovlivnila svou obrazotvorností. Publikace probouzí smysly a vnímavost. Oceňuji, jak si autorka hraje s názvy jednotlivých pocitů, jak nás citlivě provází po celou dobu a zároveň ponechává dostatek prostoru pro „domýšlení“. Mnohé výjevy by jistě bylo možné použít k různým druhům imaginace či jiným terapeutickým technikám. Pokud bych měla najít nějakou slabinu tak snad jedině, že tuto knihu do kabelky jen tak snadno neschováte (pokud tedy nenosíte obr brašnu).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *