Recenze

Stín v nás: Podvratná životní síla

Verena Kastová, významná analytická psychoterapeutka, ve své knize představuje téma, které v psychologii zaujalo místo v roce 1912 – C. G. Jung tehdy poprvé popsal koncepci stínu, která je dodnes nedílnou součástí (nejen) analytické psychologie.

Ač název knihy odkazuje na podvratnost stínu, autorka se spíše obrací na pozitivní aspekty stínu v každém z nás, upozorňuje na možnosti, které nám stín nabízí pro vlastní rozvoj v rámci sebereflexe.

Téma knihy není pro obecnou populaci nijak neznámé, naopak může jistým způsobem poutat pozornost a zájem, stejně jako samotný stín může činit v našem běžném životě. V protikladu s personou, která představuje naše vlastnosti, které chceme, aby byly vidět, zahrnuje stín ty rysy osobnosti, které se před okolím mají skrýt a nemají se dávat najevo. Hovoříme tak o metafoře světla a stínu, které jsou v psychice neustále přítomny. Vyrovnání se se stinnými stránkami osobnosti je náročnou cestou, která však může přinést bohatší a živější vztahování se k sobě i k ostatním.

Kniha, jako řada předchozích autorčiných děl, je souhrnem myšlenek vztahujících se ke konceptu stínu. Autorka své úvahy staví jak na odborných znalostech, tak zkušenostech z analytické praxe, řadu kazuistik uvádí jako doplnění poměrně hutného, avšak čtivého textu.

Čtenář se nejdříve seznamuje s koncepcí stínu u C. G. Junga. Dané téma je dále podrobněji rozpracováno z dalších úhlů pohledu, nechybí názory dalších autorů, jsou uváděny možnosti, jak se stín projevuje, i jak poutá svoji pozornost. Neopominut nezůstává ani význam kolektivního stínu, tématu, jehož význam nabyl důležitosti především po druhé světové válce.

Druhá část knihy se orientuje na možnosti přijetí stínu ve prospěch sebe samých i našeho okolí. Autorka k tomu využívá jak možnost práce se sny, tak také výklad mýtů a pohádek, na kterých demonstruje analytickou práci se stinnými stránkami osobnosti. Konec knihy je souhrnem zamyšlení se nad významem stínu v partnerském vztahu či v rodinném systému.

Kniha předkládá téma, u kterého bychom předpokládali nějaké všeobecné povědomí – přítomnost stinných stránek osobnosti, které jsou více či méně uvědomované a které významně mohou ovlivňovat naše prožívání i chování. Text se snaží srozumitelnou formou seznámit podrobněji a s konceptem stínu a významem, který může pochopení stínu a zodpovědnější zacházení s ním přinést. Předkládanou knihu mohou ocenit jak studenti psychologie, tak psychoterapeuti či laici se zájmem o tuto část lidské psýché.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *