Recenze

Aktivujte svou psychickou odolnost: Zvládání životních výzev

„Slepičí polévka psychologických strategií s cílem naučit se základní dovednosti nezbytné ke zvládání každodenního života,“ tak sama autorka, sociální pracovnice Stephanie Azri, popisuje svou nejnovější knihu věnovanou tématu budování psychické odolnosti. A stejně tak jako dobrý slepičí vývar tvoří úplně obyčejné ingredience, i autorka představuje ve své knize dobře uchopitelné techniky inspirované zejména dialektickým a kognitivně- behaviorálním přístupem, pozitivní psychologií a terapií zaměřenou na řešení.

Kniha je psaná čtivým, běžnému smrtelníkovi srozumitelným jazykem, což je u svépomocných knih jednoznačné plus. Autorka zájemcům o budování psychické odolnosti nabízí řadu názorných příkladů, pracovních listů, nápadů jak převést teorii do každodenního fungování a otázek k dalšímu zamyšlení. Chvílemi jsem měla pocit, jak kdybych seděla u Stephanie Azri v terapeutovně. V knize se můžeme mimo jiné dočíst, jak zpochybnit vlastní negativní myšlenky a přetvořit je v pozitivní přemýšlení o sobě sama, podpořit svou sebeúcty nebo jak proměňovat negativní sebenáhled v pozitivní.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Obzvlášť mě zaujala kapitola věnovaná problematice regulace emocí, všímavosti a senzorickým strategiím. Autorka zde přináší pestrou škálu možností, jak zapojit vlastní smysly, potřebujeme-li do svého života vnést zklidnění či naopak povzbuzení. Do své terapeutické práce s klienty jsem se nechala inspirovat nápadem k tvorbě osobní “Senzorické sady”. Je to taková “KPZetka” pro potenciálně emočně zátěžové situace a musím říct, že kromě výsledku přináší nápad mnohdy i spoustu odlehčení a legrace. Odlehčení, legrace a nadhled, to jsou kvality, kterých při budování odolnosti není nikdy příliš.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Zdroj: Nakladatelství Portál

Co mi naopak nesedlo, bylo přeskakování mezi tématy. Od kapitoly o sebepéči se třeba autorka vrhla ke kapitole o asertivní komunikaci, následované kapitolou o úzkostech. Snaha pokrýt mnoho témat v jediné knize pak nutně ústí ke klouzání po povrchu. Na druhou stranu tímto autorka nabízí čtenáři okna příležitostí, na které oblasti se dále zaměřit při práci na seberozvoji.

Publikace Aktivujte svou vnitřní odolnost: zvládání životních výzev se pravděpodobně základním průvodcem k získání resilience nestane, rozhodně bych ji však doporučila laikům i odborníkům, kteří hledají inspiraci k užitečným otázkám na zamyšlení, aktivitám, pracovním listům a dalším technikám při práci na rozvoji odolnosti vlastní a/nebo klientově.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *