Recenze

Vystupte z myšlenkových pastí

Každý z nás se občas dostane do situace, kdy se nám něco nepovede, něco pokazíme a vyčítáme si své chyby, nebo naopak máme obavy z toho, co se může stát v následujících okamžicích, dnech ale i vzdálené budoucnosti. Je běžné, že se nám těmito směry někdy myšlenky zatoulají a pokud se jimi nenecháme pohltit a nevyvedou nás z rovnováhy, zase rychle samy odezní. Některým lidem se ale může stát, že je takové druhy myšlenek ovlivní natolik, že nejsou schopni bezproblémově fungovat a stále věnují největší pozornost právě jim. David A. Clark tyto myšlenky nazývá jako opakované negativní myšlenky a díky své nově vydané knize učí své čtenáře s nimi efektivněji pracovat.

David A. Clark je klinickým psychologem a emeritním profesorem University of New Brunswick. Již více než 30 let se věnuje kognitivně behaviorální terapii, zejména při léčbě úzkosti, deprese či obsedantně kompulzivní poruchy. Je autorem i spoluautorem několika knih (Cognitive Therapy for Anxiety Disorders, The Anxious Thoughts Workbook, Cognitive-Behavioral Therapy for OCD and Its Subtypes), které pomáhají pacientům zvládnout jejich poruchu. V České republice bohužel žádná z nich nevyšla, až nyní v roce 2022 vyšla autorova kniha Vystupte z myšlenkových pastí.

Kniha není určena pouze lidem, kteří se potýkají s duševním onemocněním, ale i těm, kteří čas od času spadnou do myšlenkových ruminací. Kniha vyžaduje po čtenáři, stejně jako kognitivně behaviorální terapie, vysokou aktivitu. Nelze k ní přistupovat pouze jako ke zdroji nových informací, ale je třeba nově nabyté vědomosti ihned zkoušet na cvičeních, kterými je protkána každá kapitola. I přesto, že kniha je tenká (200 stran) a všechny informace jsou předávány srozumitelně a vysvětlovány na konkrétních kazuistických případech, je nutné, aby čtenář knihu „používal“ v klidu, vyhradil si na ni dostatek času a vhodného rozpoložení. Bez zapojení do jednotlivých cvičení totiž k žádné změně dojít nemůže.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Zdroj: Nakladatelství Portál

Oceňuji úvodní kapitolu, která pomáhá čtenáři uvědomit si, zda na svoje potíže stačí sám, nebo by měl raději vyhledat pomoc odborníka, případně knihu používat jako součást své individuální terapie. K tomu slouží několik krátkých dotazníků, ke kterým se lze vracet i v průběhu čtení a práce na sobě.

Podobných svépomocných příruček je na českém trhu už mnoho, ale většina z nich se věnuje konkrétnímu duševnímu onemocnění. S touto knihou může pracovat prakticky každý z nás, rozhodně má co nabídnout široké veřejnosti, a může nám pomoci zlepšit kvalitu našeho života už jen tím, že nám pomůže změnit, jak pracujeme se svými myšlenkami v situacích, které nejsou zrovna příjemné. Přínosem může být i pro začínající terapeuty nebo ty, kteří pracují v jiném směru než v KBT. Věřím, že cvičení z knihy mohou být skvělým psychoterapeutickým doplňkem.

Zdroj: Nakladatelství Portál

Zdroj: Nakladatelství Portál

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *