Recenze

Přivítejte nevítané

Nakladatelství Alferia nám přináší od Pemy Chödrön, buddhistické mnišky pocházející z USA, již druhou knihu. V knize Přivítejte nevítané najedete dvacet krátkých zamyšlení nad tématy empatie, soucitu a práce s emocemi z buddhistického pohledu. V závěru naleznete krátce popsané techniky meditací.

Tato kniha nemohla přijít v příhodnější čas. Současná situace ve světě v nás probouzí spoustu nejistoty a mnoho dalších nepříjemných pocitů. Pema Chödrön napříč knihou rozvíjí myšlenku, že pokud se s nejistotou a bolestí začneme učit žít a dávat jim v životě prostor, může nám to v mnohém pomoci. Naše kapacita prožívat nepříjemné pocity se začne zvětšovat. Díky tomu, že si připustíme to nepříjemné, otevírá nám to oči, abychom viděli i to příjemné. Zároveň nás otevření těmto zkušenostem přibližuje druhým a vyvolává v nás více soucitu a laskavosti. Začne nám totiž docházet, že to, co prožíváme my, nepochybně prožívají i druzí.

Kapitoly jsou psané velmi srozumitelně i pro lidi, kteří se nikdy s buddhismem nepotkali. Četba pro mě byla velmi obohacující a uklidňující. Častokrát jsem si na zmíněné myšlenky během dne v různých situacích vzpomněla. Musím říct, že oceňuji způsob, jakým se Alferia ke knihám a textům vztahuje, jak je vybírá, jak je překládá, jakou má úpravu, vazbu, sazbu atd. 

Trošku přemýšlím nad krátce popsanými způsoby meditace na konci knihy. Pokud s meditací nemáte zkušenost, nejsem si jistá, že Vám k něčemu takto stručné popisy budou. Pokud byste chtěli svět meditace prozkoumat prakticky, pak bych Vám spíše doporučila nějaký kurz nebo jinou knihu.

Knihu jistě ocení všichni, kteří přemýšlí nad tím, jak zacházet s nepříjemnými pocity a jak se popasovat s náročnými životními situacemi. Stejně tak bych ji doporučila těm z vás, kteří se zajímáte o osobní rozvoj a samozřejmě milovníkům/icím nakladatelství Alferia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *