Recenze

Šum: O chybách v úsudku

Zřejmě žádnému nadšenci behaviorální ekonomie nemohla uniknout novinka z pera Daniela Kahnemana. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii a autor slavného titulu Myšlení, rychlé a pomalé již v minulosti uplatnil svůj um v rozklíčování faktorů lidského rozhodování a přemýšlení. Přestože Šum je pouze volným pokračováním předchozí knihy, čtenářovi se vyplatí seznámit se s základními koncepty nazírání reality v Myšlení, rychlé a pomalé – druhá kniha je posléze lépe stravitelná a zaručí komplexnější zážitek.

Kniha je rozdělena do šesti sekcí, které pokrývají veškeré souvislosti spojené s procesem usuzovaní, od modelování mysli jako měřícího přístroje, přes pravidla eliminace šumu a bias, po zlepšení úsudků skrze rozhodovací hygienu. Přestože narativní styl Kahnemana je velmi poutavý a hraničí s populárně naučným vyprávěním, text neztrácí na odbornosti zejména pro zařazení empirických důkazů výzkumů, které podporují zmiňované teorie. Poznatky z oblasti rozhodování demonstruje na myšlení významných myslitelů, vojenských velitelů či soudců a prezidentů. Z psychologické perspektivy bych však ocenila podrobnější rozpracování jednotlivých heuristik, které ovlivňují lidský úsudek.

V porovnání s předchozí prací Kahnemana, kde je kladen důraz především na příklady ze sociální sféry a života běžného smrtelníka, se Šum posunul o laťku výš. Celá řada výzkumů pochází z oblasti profesionálního usuzování, autor nám přibližuje faktory ovlivňující myšlenkový proces soudců a státních úředníků. Kýženým kognitivním stylem, ke kterému bychom měli směřovat, je „aktivně otevřená mysl“, jež představuje základní kámen dobrého úsudku. Tudíž, pro zkvalitnění lidského rozhodování je potřeba vyhledávat interakce s lidmi opačného názoru.

Rozhodně se nejedná o odpočinkové čtení a je nutné textu aktivně věnovat pozornost, aby čtenáři neunikly důležité souvislosti. Na čtenáře z oboru, kteří jsou více do hloubky seznámeni s koncepty autora, mohou některé poznatky a statistiky působit repetitivně. Knihu však doporučuji každému, kdo má zájem se obohatit o praktické informace z každodenního fungování lidského úsudku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *