Recenze

Proč volíme psychopaty a jak to zastavit

Proč volíme psychopaty a jak to zastavit. Název knihy, kterou stvořil Bill Eddy, renomovaný právník a psychoterapet, mě na první pohled upoutal. Již delší dobu jsem si čas od času kladla otázku, proč za své zastupitele volíme osoby, které jsou sice výrazné a jsou jich plná média, ale často se ukáží jako nebezpečné pro demokracii nebo v lepším případě neschopné kvalitně zajistit fungování státu. Lze tomu vůbec zabránit? Byla jsem tedy velmi zvědavá, zda mi tato kniha dokáže odpovědět. K mému překvapení odpověděla a velmi uspokojivým způsobem.

V první části knihy autor popisuje, kdo jsou tzv. vysoce konfliktní osobnosti a proč jsou pro nás zajímavé. Autor vysvětluje, jak je rozpoznat a popisuje proč my, voliči, těmto osobnostem často podléháme.

Ve druhé části knihy autor předkládá příklady vysoce konfliktních politiků, jak z historie (Stalin, Hitler, Mao), tak ze současnosti (Orbán, Trump, Putin) a detailně na těchto případech demonstruje falešnou triádu, kterou tyto osoby používají, aby manipulovali s ostatními – Dělají ze sebe falešného hrdinu, který musí zachránit obyvatelstvo trpící falešnou krizí, kterou zapříčinil falešný padouch. Často tyto osoby využívají naší emocionality a prostor médií k rozdělení společnosti.

 

Zdroj: Nakladatelství Protál

Zdroj: Nakladatelství Portál

 

Poslední část knihy pojednává o možnostech, které mohou zamezit zvolení vysoce konfliktních politiků. Zde autor v podstatě shrnuje předchozí kapitoly a vytváří jasný návod jak dál postupovat. Nastiňuje obraz politika, který vyniká empatií, silou, rozumem a asertivním přístupem, a který se nenechá strhnout agresivní rétorikou vysoce konfliktních politiků. V závěru poskytuje krátký návod jak překonat fake news.

Součástí knihy jsou i přílohy, kde najdeme například test vysoce konfliktní osobností, jejich nejčastější používané výroky či mapu rozdělení společnosti do 4 voličských skupin atd.

Celá kniha je velmi dobře strukturovaná. Vše má své místo, dá se dobře najít a v textu se skvěle orientuje. Kniha je jasná, srozumitelná, uživatelsky příjemná. Líbí se mi, že autor nikoho do ničeho nenutí, neříká co je dobře a co je špatně. Jen popisuje a upozorňuje na určitý společenský jev, který pokládá za nebezpečný, ale svůj názor nevnucuje, není agresivní. Naopak působí velmi rozumně a smířlivě. Hledá cestu jak společnosti pomoci a znovu jí spojit, ne jí poštvat proti sobě. Zaroveň důrazně upozorňuje na rizika vládnutí psychopatů. Težko se s ním argumentuje, všechny údajé jsou dohledatelné a podložené. Třetí kapitola funguje jako protiklad k ostatním a je zpracovaná spíše formou návodu jak se vysoce konfliktním politikům postavit.

Co jediné bych vytkla je podle mě skoro zbytečná délka knihy, ve které se autor hodně opakuje a člověk má na začátku třetí kapitoly pocit, že už se nic nového nedozví. Přitom se dostává do velmi důležité části knihy. Na druhou stranu určitá repetetivnost pomáhá k opravdu dobré fixaci základních myšlenek a nejde o nic strašného. Velmi se mi líbilo uvedení a rozebrání kontkrétních situací z historie i ze současnosti. Neubránila jsem se hledání vysoce konfliktních politiků i v našem prostředí. Také mě zaujala část příloh, která je sice orientační, ale skvěle zpracovaná a poutavá.

Kniha rozhodně stojí za přečtení. Jedná se o základní četbu pro každého, kdo chce přemýšlet o volbách a o fungování státu. V knize jsou obsaženy velmi jednoduché myšlenkové postupy, které pomáhají odhalit vysoce konfliktní osobnosti i mimo politickou sféru a zároveň zde nalezneme způsoby, jak se s takovými osobami vyrovnat. Je určená naprosto všem voličům i osobám, které uvažují o kandidování v podstatě do jakékoli funkce. Pro mě byla kniha velkým přínosem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *