Recenze

Onko jóga

Jógová řada titulů od nakladatelství Alferia je mi dobře známá. V tomto ohledu jsem tedy od knihy Onko jóga, jóga pro pacienty s rakovinou, očekávala vysokou kvalitu jak v estetickém zpracování, tak ve zpracování obsahovém. Kniha Evelyn Horsch-Ihleové naprosto splnila má vysoká očekávání.

Většinou patřím do skupiny jedinců, kteří v józe dávají přednost v lepším případě osobní zkušenosti (tedy možnosti učit se jógové pozice s lektorem), v tom horším se spokojím s videem, kde mohu vše potřebné dobře „okoukat“. Přesto mohu konstatovat, že je kniha psaná velmi srozumitelným přívětivým jazykem a že jsem neměla problém s pochopením konkrétních ásan. Jistě je to dáno také tím, že program pro onkologické pacienty nevyžaduje žádné složité pozice alá „stůj na hlavě, jednou rukou si drž palec u nohy, druhou si strč do nosu a jazykem se snaž dotýkat obou uší“. Čtenáře nečekají náročné sestavy na realizaci, rozhodně jsou však silné ve svém působení.

V úvodu knihy je čtenář seznámen s autorkou a její vnitřní jógovou cestou. Autorka dále hovoří o józe jakožto o stylu života, v němž jde především o souhru celého duševního i fyzického organismu do harmonického celku, kde není podstatné hodnocení, ale právě jednota a pochopení, že vše má svůj rub i líc. V knize nabízí čtenáři nejen jednotlivé ásany, ale přináší k nahlédnutí i další prvky, které k józe neodmyslitelně patří, a sice: speciální dechové vzorce, energetické zámky, mudry, mantry, koncentrační body i učení o čakrách.

Na knize musím velmi ocenit její důmyslné členění, které umožňuje čtenáři s onkologickou diagnózou praktikovat jednotlivá cvičení vždy s ohledem k aktuálnímu psychickému i fyzickému stavu. Kniha začíná 10 zahřívacími cviky a 4 dechovými meditacemi. Ty „pomohou vnitřně přeřadit a naladit se takříkajíc na vnitřní cestu“ (str.42). Následuje 9 sestav na určitá témata související s nádorovým onemocněním K nim přiléhají kapitoly obsahující 9 imaginací a 9 meditací k těmto tématům a další cviky a meditace pro akutní nouzové stavy. Každému z témat se tak může čtenář věnovat různými způsoby, pomocí cvičení, meditací a/nebo imaginací.

Zde bych ráda udělala důležitou poznámku pro čtenáře, kteří netrpí onkologickým onemocněním. Kniha je členěna do 9 témat, která se ale nutně netýkají jen nádorového onemocnění, ale cílí na stavy, které mohou ve větší či menší míře potkat každého „zdravého člověka“ i ve zcela běžném životě. Jedná se totiž o tato témata:

  • znovunabytí důvěry ve vlastní tělo
  • nespavost
  • vyčerpání
  • zmírnění strachu a paniky
  • zoufalství, beznaděj, deprese
  • vztek a hněv
  • nalezení vnitřních zdrojů
  • probuzení sebeléčivých sil
  • za hranici smrti

I přesto, že se kniha dotýká nelehkého tématu, a sice práce s onkologickou diagnózou (která naprosto nepochybně většinu z nás tématicky přibližuje k hranici mezi životem a smrtí), je čtení této knihy, podobně jako praktikování jednotlivých cviků, meditací či imaginací, velmi příjemným zážitkem (uznávám, že tomu tak může být i proto, že nepatřím k cílové skupině a knihu si tak mohu číst jako „návštěvník“, ne jako „aktivní účastník“ onkologického onemocnění). Jednotlivé části, a především pak jejich vzájemné spolupůsobení, ve mně nejednou navodilo pocit příjemného klidu a vyrovnanosti. Upřímně věřím, že podobné pocity tato kniha budí i u pacientů s onkologickou diagnózou. Osobně vidím široké uplatnění jednotlivých tematických sestav (ásan, meditace i imaginace k danému tématu) i u širší veřejnosti, neboť kdo z nás se občas nepotýká s hněvem, pocity nespavosti, zoufalstvím nebo strachem z vlastní smrti? Cviky z poslední části, cviky pro zážitek z nekonečna, rozhodně doporučuji každému 🙂 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *