Recenze

Největší nemehlo pod sluncem

„Co s tím, když máte pocit, že nic neumíte?“

Zazněla Vám někdy tahle myšlenka v hlavě? Možná se někdy objevila u většiny z nás. U dětí jako je Bára, hrdinka příběhu knihy Největší nemehlo pod sluncem, zaznívá mnohokrát během dne. A co víc – často bývá potvrzována nejen popadanými věcmi a rozbitými koleny, ale i rodiči, učiteli nebo kamarády, kteří tímto reagují na to, když se Báře něco nepodaří. Bára se totiž potýká s dyspraxií, vývojovou poruchou motorických funkcí, která bývala v minulosti popisována jako vrozená nešikovnost. I přesto, že spadá mezi specifické poruchy učení stejně jako dyslexie nebo dysgrafie, nebylo jí doposud věnováno tolik pozornosti.

Na příběhu druhačky Báry můžeme sledovat, že se problémy s motorickou koordinací promítají do všech oblastí jejího života, dokonce i do toho přátelského. Bára ještě nezvládá to, co ostatní (např. jízdu na kole), a proto se z některých interakcí s kamarády raději stahuje. Zažíváme s ní také opakovaná selhání v základních dovednostech, výsměch nebo kritiku a Bářinu postupně se ztrácející chuť zkoušet nové věci a dále se rozvíjet. Na příběhu vidíme i to, jak moc důležitý je přístup okolí. Zatímco Bářiny rodiče se spíše snaží, aby se Bára mnoha činnostem vyhýbala, dělají je za ni, nebo už předem rázně prohlásí „Tohle Bára nezvládne.“, Bářin dědeček má přístup zcela opačný. Svou vnučku podpoří v tom, aby zkusila něco nového a ujistí ji, že když se něco rozbije, nic se nestane. A tak Bára během prázdnin u dědečka získává nové zkušenosti a nabývá sebevědomí, které během školního roku ztratila.

Kniha je doporučovaná pro malé čtenáře od 7 let, kteří na jednoduchém příběhu snadno pochopí, jaká trápení jejich kamaráda nebo spolužáka s dyspraxií provázejí. Může vést k zamyšlení, jak k takovým vrstevníkům přistupovat. Myslím, že je knížka vhodná i ke společnému čtení ve třídě nebo s rodičem a k následné diskuzi nad tématem. Pro rodiče nebo učitele je v knize i stručný dodatek, co vlastně tato porucha je a jak je možné dítěti s takovými potížemi pomoci. Velice oceňuji pracovní listy, které byly ke knize vydány a jsou zdarma k vytisknutí pro každého.

Autorkou této knihy je Petra Štarková, česká psycholožka, publicistka a spisovatelka. Věnuje se psaní odborných i populárně naučných článků, fejetonů a povídek. Nejvíce bývá spojována s tvorbou knížek pro děti, které nejsou jen tak obyčejné, ale zaměřují se na dětské hrdiny, kteří se potýkají s nějakým problém, handicapem nebo psychiatrickým onemocněním. Spolu s Ivonou Březinou a Lenkou Rožnovskou tvoří ediční řadu Má to háček, do které autorka přispěla díly Lukáš a Profesor Neptun (potíže autistického třeťáka), Můj brácha Tornádo (hyperkinetická porucha), Pravidla skutečných ninjů (řešení potíží agresivního chlapce) a letošní novinkou Největší nemehlo pod sluncem (dívka s dyspraxií).

Těší mě, že takové knihy vycházejí a že psychiatrické, ale i jiné závažné diagnózy, nezůstávají pro děti tabu. Naopak knihy tato témata otevírají, pro děti uchopitelnou formou představují jednotlivé diagnózy a mohou být podnětem k diskuzím a minimalizovat tak možné vyčleňování odlišných dětí z kolektivu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *