Recenze

Okamžitá pomoc proti úzkosti

Žijeme v překotné době, kde pro mnohé z nás je úzkost a nejistota na denním pořádku. Životní tempo se neúprosně zrychluje a se stejnou urputností se nám vkrádají do hlavy nežádoucí myšlenky. Obavy z budoucnosti a starosti z minulosti – společným jmenovatelem je neschopnost vnímat přítomný okamžik. A jak z takového kola ven?

Okamžitá pomoc proti úzkosti Vám umožní se na vteřinu ve svém životě zastavit a dát řád vlastním myšlenkám. Duo Rick Hanson, psycholog a expert na téma neuroplasticity, a Matthew McKay, profesor psychologie zabývající se emocemi, za pomoci významných amerických odborníků v oblasti psychologie sestavili přehledný souhrn a manuál pro vyrovnání se s úzkostnými pocity. Kniha úderně reaguje na rozvoj duševních problémů v době koronavirové krize. Autoři popisují praktické techniky pro zvládání stresu ve vypjatých životních situacích, které může člověk aplikovat kdekoliv a kdykoliv.

Kniha nemá ambice uvrhnout čtenáře do hlubin psychologických teorií, nýbrž ve stručnosti sumarizuje řadu kroků pro nalezení klidu v duši. Je však třeba ocenit snahu autorů propojit úzkostné myšlenkové pochody s biologickým naprogramováním mozku a poskytnout tak evoluční pohled na tuto problematiku. Bojácnost a ostražitost v minulosti zachraňovala životy naším předkům, proto je pouze přirozené, že tyto rysy v psychice lidstva přetrvávají. Přijetí těchto pocitů je prvotní krok k vnitřnímu klidu, klíčový recept ke spokojenosti však závisí na tom, jak s těmito pocity naložíme. Techniky vycházejí ze směru kognitivně-behaviorální terapie, která pracuje s přerámováním úzkostných myšlenek. V textu najdeme cvičení zaměřené na meditaci, vizualizační techniky, katastrofické scénáře nebo například hypnózu.

Knížku bych doporučila jako první vlaštovku do světa psychologie a sebeporozumění. Určitě najde uplatnění v rukou těch, kteří se cítí zahlcení chronickými obavami a nejistotou dnešní doby. Na závěr bych podtrhla slova autorů, a to přestože máme v některých chvílích pocit, že se hroutí svět kolem nás, je důležité si uvědomit, že pod slupkou této ubíjející úzkosti je naše jádro bytosti ve skutečnosti v pořádku, jako klidné místo hluboko pod hladinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *