Recenze

Co řešíš?

“Kolik času, peněz, energie, a dokonce i životů promarníme řešením nesprávných problémů?” – touto otázkou začíná nová kniha s názvem Co řešíš? od Thomase Wedell-Wedellsborga, odborníka na inovace a řešení problémů, s jehož prací se také můžete potkat v prestižním časopise o managementu Harvard Bussiness Review.

Podnázev knihy Nehledejte správné řešení, najděte správný problém velmi dobře shrnuje základní myšlenku celé publikace. Autor v ní vychází z předpokladu, že než se pustíme do řešení problémů, máme nejdříve věnovat dostatek času přemýšlení nad tím, co to vlastně řešíme. Jako cestu, jak to udělat, nabízí techniku přerámování. V knize autor provádí nejrůznějšími myšlenkovými a praktickými postupy, které nám mohou posloužit k tomu uchopit naše problémy jinak a užitečněji, a dobrat se tak k řešením, která skutečně fungují. 

Kniha má tři části. První část vysvětluje pojem přerámování. Ve druhé části nás nás autor skrze otázky, příklady a vysvětlení vede k zarámování našeho konkrétního problému a nahlížení mimo rám. V navazujících kapitolách čtenáře učí, jak přehodnocovat cíle, zkoumat světlá místa (hledat výjimky, kdy problém nebyl takový problém nebo kdy něco funguje), jak zhodnotit vlastní podíl na vytváření problému a také jak se na něj podívat z úhlu pohledu zainteresovaných osob. Ve třetí části knihy popisuje, jak vymyšlená řešení otestovat, než se s nimi vrhneme do praxe a také jak pracovat s lidmi, kteří se přerámování svých problémů brání.

Myšlenka knihy mi přijde skvělá a užitečná, oceňuji také srozumitelnou strukturu. Pokud ujíždíte na zdrojích a poznámkách pod čarou, nebudete zklamaní. Nicméně je potřeba počítat s tím, že je knížka psaná “manažersky”. To znamená, že téměř všechny příklady, které jsou v knize uvedené, jsou problémy z různých start-upů a z korporátního prostředí. To nemusí být nutně špatně, avšak pro mě jako zájemkyni o seberozvoj a psychoterapii to bylo trochu zklamání. Ne že by se dané postupy nedaly na osobní problémy aplikovat – to určitě ano, přerámování jako takové je součástí mnoha psychoterapeutických postupů. Nicméně pro člověka, který se s ním setkává poprvé, může být v něčem komplikovanější aplikovat techniku na osobní problémy, když jsou demonstrované téměř výhradně na manažerských a byznysových tématech.

A proto, pokud bych hledala seberozvojovou knihu, asi bych si zvolila jinou. Pokud bych se ale pohybovala v byznysovém prostředí, pravděpodobně by mi tahle publikace přišla jako myšlenkový zlatý důl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *