Recenze

Strategie a postupy v sociální práci

Asi každý z nás někdy nastoupil do nového zaměstnání s tím, že je kompetentní k výkonu práce. Po nějakém čase však zjistíme, že naše dosavadní znalosti nejsou dostatečné a musíme se nadále vzdělávat. Co když se ale ukáže problém, který je nutné vyřešit za minutu dvanáct? Kam sáhnout po nějakém kvalitním zdroji, který nás nejen uvede do problematiky, ale ještě nás navede, co dělat dále? Předpokládám, že většinu z nás napadne požádat o pomoc strýčka Google, jenomže probrat se množstvím nalezených odkazů je někdy zdlouhavé, a o to více frustrující. Nemluvě, že ne vždy je internet k dispozici. V tomto případě se vyplatí sáhnout po osvědčeném – knize. Strategie a postupy v sociální práci plní tuto funkci a dalo by se říct, že se jedná o obsáhlé vádemékum činností sociálního pracovníka.

Autory publikace jsou docent Oldřich Matoušek, donedávna působil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracoval jako klinický psycholog a psychoterapeut a vydal množství odborných publikací. Dalšími autory jsou rovněž kolegové z akademického prostředí např. Kateřina Šámalová, Jaroslava Šťastná, Petr Vojtíšek a další.

Kniha je rozdělena do pěti celků, které jsou podstatné pro výkon činnosti sociálního pracovníka na jakémkoliv pracovišti. Jde o: komunikaci a navázání vztahu, hodnocení situace a potřeb podle cílových skupin, hodnocení fungování podle životních sfér, intervence a systémové strategie, multidisciplinární spolupráce a organizační a manažerský kontext. Každá z kapitol je podrobně a srozumitelně popsaná. Na konci nechybí seznam použitých zdrojů k případnému dalšímu prostudování a kazuistika.  Velmi se mi líbí propojenost jednotlivých celků podle skupin, se kterými se sociální pracovník může setkat a jaké problémy s nimi může řešit. Co ovšem u takto zevrubné publikace postrádám je věcný rejstřík. Částečně mi jej nahrazuje podrobný obsah, ale i tak to není ono. 

Nevím, zda je tady vůbec co dalšího hodnotit, je to opět Matoušek, tak jak jej známe – čtivý, srozumitelný a využitelný do praxe. Nic víc, nic míň. Zkrátka publikace, na kterou na poličce nebude sedat prach, protože je tak komplexní, že může být stále otevřená a ku pomoci. Ať ji bude číst nováček v oboru, či ostřílený pracovník, který si potřebuje jenom něco ověřit, každý si tu najde to své.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *