Recenze

Rozvoj mentální kondice: 365 cvičení na každý den v roce

Kniha o rozvoji mentální kondice – 365 cvičení na každý den v roce na první pohled vypadá jednoduše až obyčejně, skrývá však v sobě zajímavý potenciál. Jejím základem jsou úlohy, které jsou krátké co do rozsahu na stránce, avšak často se ukáží jako ne příliš snadné na jejich řešení. Rozhodně dokáží potrápit mozkové závity a jsou přínosem pro každého čtenáře, který má dostatečnou slovní zásobu.

Kniha není složitě členěna na kapitoly či podkapitoly, proto může její čtenář ihned po přečtení věnování a úvodu zahájit efektivní činnost směřující k rozvoji jeho mentální kondice. Dá se konstatovat, že po prvních deseti až dvaceti úlohách se čtenář dokáže orientovat v typech úkolů, které bych rozdělil do skládaček, přesmyček, doplňovaček, skrytých slov a výměny písmen. Každý z typů úloh je v knize obsažen v mnoha různých variacích a úrovních náročnosti. Úkoly knihy jsou řazeny jednoduchým číslováním 1-365. 

Kniha je vhodná pro čtenáře, kteří již mají dostatečnou slovní zásobu, nicméně lze i když některé pojmy čtenář nebude znát, doučí se je. Může s ní trénovat i mladší dítě., Je výhodnější pro pro mladé lidi, lidi středního věku až po seniory, kteří již mají dostatečnou slovní zásobu, zhruba od 2 stupně základní školy. Umím si ji představit u studentů jako odreagování při učení na zkoušky či pro dospělé pracující, kteří si např. večer procvičí svou mozkovou kondici. U těchto skupin může být vhodnou prevenci k budoucímu zvládání stárnutí. Také je vhodná u lidí, kteří sice ještě nemají problém s pamětí, ale věkem se tyto potíže již dají očekávat. Této skupině čtenářů pak může kniha dopomoci pravidelným procvičováním. Lidem, kteří již pociťují problémy s pamětí, může být velmi vhodným pomocníkem, procvičováním jednotlivých úkolů se zaměstanává mozek a vytvářejí se nová spojení neuronů. Také může být využita pracovníky v sociálních službách při práci s klienty. Mohou ji využít děti stárnoucích rodičů, kteří o ně pečují.

Dalším bonusem je i možnost osvojení si  nových slov a výrazů. Kniha operuje např. s názvy českých i slovenských řek, hub, rostlin apod. a to včetně pojmů málo známých, například malých řek a malých městeček, nebo méně známých druhů rostlin. Řešení všech úloh je v knize obsaženo až v závěrečné části, což je podle mého názoru lepší, než kdyby bylo u jednotlivých úloh či na několika místech.

Pro některé čtenáře může být zklamáním, že v knize jsou jen slovní úlohy, ovšem domnívám se, že to na škodu není, protože knihy s jinými typy úloh, kreslící, bludištní nebo křížovky jsou k dispozici v jiných publikacích. Malou dílčí nevýhodou, spíše úsměvnou, je to, že kniha neobsahuje dost cvičení pro přestupný rok.

Závěrem konstatuji, že kniha pro mne byla a je vítaným zpestřením při mentální aktivitě. Vždy když po ní sáhnu, zpracuji několik úloh a pociťuji, jak můj mozek pracuje a pak je odměněn, když najde správné řešení. Kniha se autorce povedla a může být dobrým doplňkem každé knihovny u toho, kdo chce zůstat mentálně fit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *