Recenze

Lenochova cesta k úspěchu

pictureproviderMyslím, že Lenochova cesta k úspěchu je to přesně to pravé pro spoustu z nás. Malá, přehledná, čtivá a inspirující. A pro ty jako já, pro které není biflování a dření přes sílu to, co by je posouvalo dál, jako dělaná. Kapitolky jsou krátké, přesné, ale ne suché a zahrnují i osobní příběhy a citáty.

 

Knížka začíná radou, aby člověk našel svoji duši, tedy to, co mu dodává energii, protože bez této energie není nemožné uspět. Nabádá čtenáře, aby se nestyděl za svého vnitřního “úchyla”, za svojí jinakost a jedinečnost, ale naopak, aby ji nechal vydrat se na povrch. Aby zjistil, co může a chce dělat pouze on, ať už je to jakkoli divné. Poté by člověk měl najít svůj sen. Autor na to má dvě poměrně jednoduché metody – dělat to, co nás naplňuje blažeností, nebo bojovat proti tomu, co nás strašně štve.

 

Druhá část se věnuje tomu, jak náš sen zrealizovat. Hlavní pravidla jsou: začít něco dělat a poté

sledovat, jaké to má výsledky. Slovy autora: “Nechť vás svět naučí to, co funguje”. Prostě zkoušet a zkoušet a učit se z neúspěchů i úspěchů. Slovy spisovatele Luise L´amoura “ Ze zkušeností, které nemáte, se nemůžete poučit”. Další rada byla pro mě, jako studentku psychologie, na první pohled dost nesrozumitelná “Neřiďte se svými pocity.” Co?! Ale autor tím chce říct, že nemáme poslouchat ten malý hlásek pochybností a strachů, který nám říká “to nejde”, “to je moc težký”, “co tomu řekne xy”, – každý ať si doplní dle svých úzkostí. Jako poslední je v této sekci prakticky zaměřená kapitola o tom, že potřebujeme svět přesvědčit, aby nám věřil a inspirace, jak toho dosáhnout.

 

Knihu uzavírá soubor tipů “Jak neuspět” – tedy jaké jsou nejčastější chyby a čeho se vyvarovat. Jako příklad uvedu ospravedlňování, proč člověk neuspěl – nikoho to nezajímá a jen to ubírá čas.

 

Hlavní myšlenky se dají shrnout do pár základních bodů:

 

  • Naleznětě svou duši: vaši vášeň, to co vám dodává energii
  • Najděte svůj sen nebo vizi
  • Dělejte něco, abyste tuto vizi zrealizovali
  • Všímejte si, jaké mají vaše činy následky
  • Podnikněte masivní akci
  • Nenechte se odradit svými pocity (hlavně strachy, úzkostmi, a jim podobnými)
  • Vytvářejte důkazy pro svět, že to, co děláte, má nějakou cenu
  • Vytrvejte

 

Autorem je Bill O´Hanlon, psychoterapeut a autor třiceti knih, který se často ptá sám sebe, jak to, že dosáhl úspěchu, když je tak líný. Odpověď je tato kniha ;-).

 

Mně osobně se knížka moc líbila, přišla mi velmi inspirativní a zároveň srozumitelná a praktická. Je to výborná na to, když člověk chce nakopnout a popostrčit dál, ale nemá chuť nebo čas na dlouhé filosofické texty. Hodně jsem ocenila i konkrétní, pochopitelné rady. Za sebe určitě doporučuji.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *