Recenze

Jak zvládnout organizaci času: 25 metod a strategií

Možná to znáte, jdete vyvenčit psa, ale nemůžete najít klíče od bytu. Jdete je hledat a přitom narazíte na lichou ponožku. Jdete ji dát do skříně k té druhé a když už tam jste, začnete se převlékat do domácího oblečení. U toho přemýšlíte, co jste chtěli vlastně dělat a uvědomíte si, že máte žízeň. Tak se jdete napít do kuchyně, než to ale uděláte, všimnete klíčů pohozených na kuchyňské lince. Řeknete si, že je rovnou pověsíte na háček u dveří, abyste je později nehledali. Když tu u dveří narazíte na psa, který v lepším případě skáče po klice a snaží se dostat ven sám, nebo v tom horším udělá loužičku, takže vám přibude povinnost vytřít podlahu. Pes není vyvenčený, máte žízeň, stojíte oblečení neoblečení v chodbě a už zase nevíte, kde jste nechali ty zpropadené klíče. Je vám to povědomé?

Máte pocit, že stále nestíháte, nebo si připadáte zahlcení všemi možnými podněty a vjemy z okolí, či dokonce vlastními myšlenkami? Seznam našich úkolů se někdy plní mnohem rychleji, než je zvládneme řešit a v důsledku toho se mnohdy cítíme unavení a vyčerpaní bez toho, abychom něco pořádně udělali. Zvlášť pokud je vaším každodenním „pomocníkem“ porucha pozornosti nebo nějaká úzkostná porucha, je tento začarovaný kruh často velmi obtížně řešitelný. A právě s tímto se snaží kniha Jak zvládnout organizaci času: 25 metod a strategií pomoci.

Autorkou knihy je americká spisovatelka Risa Williams, klinická terapeutka, koučka v oblasti organizace času a moderátorka podcastu The Motivation Mindset. Ve své knize vychází z kognitivně-behaviorální terapie a mindfulness a pokouší se vytvořit soubor nástrojů pro lidi, kteří bojují s časem, respektive s jeho neustálým nedostatkem a špatnou organizací. Je sympatické, že sama přiznává, že je to i její vlastní téma a může tak čerpat jak ze své zkušenosti, tak z mnohaleté praxe s klienty. Jak ovšem také upozorňuje, kniha nedokáže sama o sobě plnohodnotně nahradit lékařskou péči a psychoterapii, kterou obzvláště lidé s různými psychickými potížemi, jako úzkosti nebo ADHD, potřebují. 

Jednotlivé techniky jsou v knize přehledně uspořádané do kapitol podle toho, na co se přesně potřebujeme zaměřit – jestli na organizaci času, zvýšení motivace, dosahování cílů a tak dále. Vtipná a neobvyklá pojmenování jednotlivých nástrojů zvyšují pravděpodobnost, že si aspoň pár z nich čtenář zapamatuje a podaří se mu převést je do své každodenní rutiny. Po přečtení knihy si můžete rozcvičit mozek, než ho pošlete do akce, využívat „drtič zdí“ nebo „řadící páku“ a průběžně si dopřávat „úkolové zákusky“. 

Mě osobně zaujala technika nazvaná Hudební motivátor. Na základě jednoduchého principu klasického podmiňování si můžeme spojit určitou aktivitu s hudbou, která v nás probouzí energii a aktivizuje nás. Ideální je vytvořit si playlist, který si pustíme krátce před zahájením aktivity. Přestože autorka upozorňuje na to, že lepší je hudba bez textu, protože to může naši mysl rozptylovat, úklid domácnosti pro mě teď bude navždycky spojen s písničkami, na které jsem v minulosti tančila na diskotékách. Aneb z úklidu se stala jedna velká party!

Velmi oceňuji také grafické zpracování knihy, jednoduché kresby, schémata a střídání velikosti písma pomáhají v průběhu čtení lépe udržet pozornost. Velmi zajímavé pro mě byly také informace z neurověd související vždy s daným tématem, kterými autorka proložila jednotlivé kapitoly a vždy uvádí také odkaz na původní knihu nebo článek. S pomocí QR kódu na konci knihy si čtenář může stáhnout pracovní listy k jednotlivým nástrojům v knize, díky kterým je zase o chlup snazší na sobě reálně zapracovat a převést techniky, které se nám líbí, do praxe. V knize jsou také doplňené české odkazy a zdroje informací o duševním zdraví, zajímavé knihy a podcasty, které se zabývají touto problematikou.

Kniha Jak zvládnout organizaci času může být skvělým pomocníkem pro lidi, kteří už vyzkoušeli různé svépomocné příručky o tom, jak být produktivní, a zatím nic nezabralo. Díky pracovním listům, které jsou v knize hojně obsažené, je mnohem snazší skutečně se přimět k převedení změn do každodenního života. Věřím, že zaujme jak čtenáře, které trápí potíže s pozorností, tak i kohokoli jiného, kdo občas podobně jako autorka knihy a nebo já bojuje s časem a s pocitem zahlcení úkoly, které si na sebe mnohdy nakládáme my sami.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *