Recenze

Cesta osvobození: 21 dní v plné přítomnosti

Zajímáte-li se o meditaci, pak tato kniha jistě stojí za pozornost. Jejím autorem je zenový mistr a mírový aktivista Thich Nhat Hanh. Mimo jiné je i velmi plodným autorem. V češtině už vyšlo mnoho jeho knih, u nás v Agoře jste si mohli přečíst recenze Bez bahna lotos nevykvete a Štěstí…co pro ně můžeme udělat od Kristýny Maulenové.

Thich Nhat Hanh byl jedním z prvních lidí, kteří přinesli učení buddhismu a mindfulness na Západ. Poté, co mu bylo vládou znemožněno vrátit se do rodného Vietnamu, v roce 1982 založil ve Francii centrum pro praktikující – Plum Village, které je v současné době největším buddhistickým klášterem v Evropě. Centrum je velmi aktivní, buduje komunitu lidí, kteří se mindfulness věnují, nabízí možnost retreatů a šíří učení svého učitele dál.

Na stránkách Cesty osvobození máme možnost nahlédnout do dění  jednadvacetidenního meditačního soustředění, které se uskutečnilo v roce 1998 v USA. Kniha obsahuje promluvy, které Thich Nhat Hanh na tomto setkání přednesl. Některé kapitoly obsahují i dotazy účastníků a odpovědi, kterých se jim dostalo. Buddhistické učení, které je v knize obsaženo, se týká využívání energie plného vědomí.

“Energie plného vědomí je jako slunce. Když se něčeho dotkne, spustí proces transformace. Tak jako jsou rostliny citlivé na světlo, je každý mentální obsah citlivý na plné vědomí. Je-li v nás radost, plné vědomí radost umocní. Je-li v nás zármutek, plné vědomí jej uklidní a zmírní. Plné vědomí je buddha, energie, kterou potřebujeme všichni.” (str. 95)

Četba pro mě byla inspirativní v tom, že s laskavostí přivádí k zastavení a zkoumání sebe sama. Obsahuje spoustu zajímavých vhledů a podobenství, z nichž některé jsou úsměvné (dokud nám nedojde, že platí i na nás…:-), a některé nám nebudou nic platné, pokud se sami nebudeme meditaci pravidelně věnovat.

“Stěžujeme si, že nemáme čas žít, ale přitom se snažíme ubít svůj volný čas tím, že se nevracíme k sobě samým.” (str. 107)

Kniha mi také trochu objasnila proces využívání plného vědomí a rozkryly se mi další souvislosti meditace, které mi s mou minimální praxí (MBSR a občasné cvičení doma) unikaly. Tato kniha pro mě byla cenná ještě z jednoho důvodu, a to, že se Thich Nhat Hanh vztahuje také k psychoterapeutické praxi. Přináší důležitou myšlenku, že “pouhá” plná přítomnost je pro druhé léčivá. A tudíž že jednou z cest, jak se stát dobrým terapeutem, je učit se meditaci.

Nezbývá než poděkovat nakladatelství Alferia, že díky němu můžeme číst mnoho takových knih. A pokud se chcete dozvědět víc, navštivte stránky centra Plum Village. Můžete také využít aplikaci Plum Village App, kde jsou nahrané meditace a různé přednášky od autora a jeho následovníků (v angličtině a francouzštině). Přijde mi, že stojí za to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *