Recenze

Relaxační hypnóza

Přemýšleli jste někdy o tom, jak vlastně hypnóza funguje? Máte pocit, že je to něco magického a tajemného? Nebo byste spíš řekli, že je to způsob manipulace někým, relaxační technika či terapeutický způsob práce?

Hypnóza jako taková vlastně může být vše z výše uvedeného a možnosti jejího využití jsou opravdu široké. Rozhodně se však nejedná o žádnou tajemnou magii. Jde spíše o propracovaný způsob, jak u člověka navodit relaxovaný stav, který se pak může projevit i jeho zvýšenou poddajností a poslušností vůči zadávaným instrukcím.

Kniha Relaxační hypnóza od Martina Dlabala hned v úvodu přináší krátké cvičení, kdy čtenáři nabízí možnost vyzkoušet si zážitek relaxační autohypnózy na vlastní kůži. Vzápětí se však ukazuje, že se jedná v podstatě o učebnici, která velmi svižným a srozumitelným způsobem postupně poodhaluje principy, na jakých hypnóza funguje. Čtenář se také seznamuje s různými hypnotickými a posthypnotickými fenomény i se způsobem, jak dávat instrukce tak, aby bylo možné u druhého člověka hypnotický stav navodit.

Autor čtenáře nejprve seznamuje s tím, co to vlastně hypnotická zkušenost je a z čeho všeho se taková zkušenost skládá. Dále popisuje běžné hypnotické fenomény a věnuje se i určování hloubky hypnózy u daného člověka. Podrobně se zabývá typy sugescí a způsobem, jakým je zadávat tak, aby „fungovaly“. V jedné z 10 kapitol se také věnuje nácviku svalové relaxace a podrobně popisuje celý proces hypnotizace od přípravného rozhovoru, přes navození a prohlubování hypnózy až po její ukončení. Samostatné kapitoly jsou pak věnovány relaxační hypnóze a autohypnóze. Nechybí ani kapitola o etice, která je nezbytnou součástí jakékoli práce s lidmi včetně hypnózy.

Teoretický výklad je v celé knize prokládán ukázkami instrukcí a formulací vět, které mohou hypnóze napomáhat nebo naopak bránit. Přestože je kniha Relaxační hypnóza spíše učebnicí, je psána velmi čtivě a srozumitelně. Po přečtení se rozhodněte nestanete hypnotizérem „na počkání“, umožní vám však nahlédnout „pod pokličku“ toho, co to hypnóza je, jak funguje a jak ji lze využít. Kniha je určena především profesionálům z oblasti pomáhajících profesí, pro které může být zajímavou inspirací zejména při tvorbě relaxací, ale i při rozšiřování možností způsobů práce s klienty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *