Recenze

Mitochondrie a medicína budoucnosti

Jak žít dlouhý a kvalitní život ve zdraví a plné síle? Řešení dle autora knihy Mitochondrie a medicína budoucnosti tkví, jak již asi tušíte, v našich mitochondriích. O nich jste už možná slyšeli v hodinách biologie. Co přesně jsou, proč jsou k životu nezbytné, jak vypadá, když nefungují dobře a co můžeme udělat pro to, abychom je udrželi co nejdéle v co nejlepším stavu? O tom všem tato kniha je.

Kniha s podtitulem Klíč k pochopení nemocí, chronických chorob, stárnutí a života jako takového má 310 stran a vyšla 5 let po vydání anglického originálu v edici Galileo nakladatelství Academia.

Autor Lee Know (1976) je lékař přírodní medicíny a podnikatel v oblasti produktů přírodní medicíny a doplňků stravy. V minulosti působil jako lékařský poradce, vědecký hodnotitel a ředitel výzkumu. Žije v Kanadě s partnerkou a dvěma syny. Kniha Mitochondrie a medicína budoucnosti je jeho prvotinou.

Kniha je členěna do 3 kapitol. První kapitola obsahuje seznámení (pro pokročilé čtenáře připomenutí znalostí) s naším tělem, konkrétně buněčnou biologií a zejména mitochondriemi, okolnostmi jejich vzniku, jejich funkcí a  souvislostí se stárnutím, nemocemi a smrtí. Druhá kapitola pojednává o nemocech souvisejících s poruchami mitochondrií. Popsány jsou například kardiovaskulární onemocnění, ADHD, chronický únavový syndrom, diabetes 2. typu, demence i neplodnost. Poslední, 3. kapitola je o tom, co můžeme pro zlepšení našich mitochondrií dělat my a jaké nutriční faktory a životní styl k tomu přispívají. Autor zmiňuje jaké jsou účinky př. vitamínu B, železa, koenzymu Q10, hořčíku, kalorické restrikce, kanabisu i masáží.

První část a začátek druhé kapitoly je dost náročné čtivo! I když jsem se soustředila, několikrát jsem netušila, o čem autor mluví. Ráda bych si myslela, že jen autor opomenul něco vysvětlit, ale možná jsem spíš něco opomenula já. Nicméně uklidnilo mě, že autor si je této náročnosti vědom a na začátku i na konci první kapitoly ji oslovuje. Zároveň je patrný zápal autora pro toto téma, který i mě motivoval nepřestávat číst: „Nemohu mluvit za nikoho jiného než za sebe, ale všechny tyto skutečnosti považuji za neuvěřitelně fascinující.“

Bavilo mě autorovo nadšení i humor („… pokud budeme s mírou hořkou čokoládu konzumovat, uděláme to nejlepší pro své zdraví. Osobně to s touto terapií někdy i trochu přeženu. Nakrmte mě čokoládou, a udělám, cokoli řekněte.“ s. 155). Jsem také ráda za doporučení ve třetí kapitole ohledně toho, které látky jsou prospěšné a v jakých potravinách se vyskytují. Ocenila jsem i zmínění vstřebatelnějších a pro tělo prospěšnějších forem daných látek, např. koenzymu Q10.

Na druhou stranu, právě třetí kapitola knihy – část o tom, jak podpořit naše mitochondrie, mi připadala dost krátká a nekonzistentní. U některých prospěšných látek byly zmíněny potraviny, jež je obsahují, u mnoha ale ne. Stejně tak jsem postrádala alespoň příklad doporučeného množství pro „průměrného člověka“ (výškou, váhou,..) nebo kde tuto informaci naleznout. Dalším bodem je slovník pojmů. Jsem za něj vděčná, ale preferovala bych, kdyby byl o umístěn těsně před rejstříkem, namísto jeho současného umístění ještě před literaturou. Takhle jsem musela prolistovat  velkou část knihy (slovník pojmů má 7,5 stran, seznam použité literatury 88 stran). Také mi slovník připadal dosti krátký a ocenila bych, kdyby obsahoval více pojmů, například „antagonista“ nebo „antacid“. Druhý zmíněný i pár dalších vysvětlila pod čarou překladatelka Aneta Buchtelová, za což jí patří dík.

Celkově se mi kniha líbila, dobře se mi četla a po jejím přečtení jsem bohatší o nové znalosti, které už implementuji do svého života. Jak jsem zmínila, přála bych si ještě více praktických rad. Autor v knize zmiňuje, že měl na přípravu a psaní knihy omezený čas daný termínem publikace. Budu doufat, že se ještě rozhodně knihu buď rozšířit, nebo napsat její pokračování.

Kniha Mitochondrie a medicína budoucnosti je čtivo pro náročné čtenáře a pro zájemce i poradce v oblasti zdraví, výživy, pohybu, zkrátka zdravého životního stylu. Neměla by chybět v knihovně výživových poradců i lékařů – ocení ji zejména ti s celostním přístupem. Věřím, že se neztratí ani u psychologů, protože i podpora psychiky zasluhuje komplexní přístup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *