Recenze

Karel Nešpor: Střízlivě, většinou vesele. Postřehy, vzpomínky i něco praktického

Útlá knížka je souborem anekdot, kratičkých příběhů, zamyšlení a návodů. Jsou velmi volně řazeny do kapitol. Rozpětí témat je od střízlivosti a “střízlivých přátel” v první kapitole k srdci a emocím v poslední. Celou knihu prostupuje Nešporův optimismus a radost ze života.

 Nešpor_přebal

Nešpora, dlouholetého primáře Psychiatrické nemocnice Bohnice a známého odborníka v oblasti návykového chování, netřeba dlouze představovat. Píše s laskavostí a humorem, což jsou zároveň dva typy chování, které ve své knížce často vyzdvihuje.

Knížka je vhodná zejména k příležitostné dávce povzbudivého či inspirujícího zamyšlení. Dá se otevřít kdekoliv a věnovat jí třeba jen pár minut. Některé příběhy zahřejí, nad většinou se dá dlouze zamyslet. Některé se prostě jen staly. Dále se v ní nachází rady, pojednání o různých druzích smíchu či tipy na relaxační techniky.

Osobně se mi knížka četla hezky. Ráda se k ní párkrát vrátím a najdu si třeba inspiraci k různým druhům meditace “milující laskavosti” či jak na “dobrozvyky”. Velmi si vážím toho, že ač je Nešpor dlouholetý odborník, píše velmi lidsky a pokorně.

Knížka se hodí pro každého od malých po velké a od psychologů po naprosté laiky. Pro – i budoucí – psychology bych ráda vyzdvihla celkovou náladu a přístup k lidem a hlavně klientům. Osobně tam cítím inspirující lehkost, pokoru, lidskost, dětskou zvídavost a schopnost skutečného setkání. Schopnost být odborníkem, ale zároveň se s klientem setkat úplně lidsky.

One thought on “Karel Nešpor: Střízlivě, většinou vesele. Postřehy, vzpomínky i něco praktického

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *