Recenze

Rozvíjejte naplno mozek svého dítěte

„Používat jen jednu mozkovou hemisféru je podobné jako pokoušet se plavat jednou rukou. Možná se nám to podaří, ale nebyli bychom daleko úspěšnější –⁠ a nepřestali bychom se pohybovat v kruzích–⁠, kdybychom místo toho použili obě?“ (s. 33)

Jak reagovat, když se vaše dítě vzteky rozkřičí uprostřed obchodu? Jak řešit konflikty mezi sourozenci? Jak pomoci dítěti, které prožilo bolestný zážitek? A proč skutečně pomáhá nejprve pomoci sobě a ať pak druhým? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších naleznete v knize Rozvíjejte naplno mozek svého dítěte od autorské dvojice Daniela J. Siegela a Tiny Payne Bryson. Ti v knize přinášejí vědecké poznatky o dětském mozku a způsobech, jimiž mohou nejen rodiče jeho vývoj podpořit. Celá kniha je podaná formou přístupnou pro širokou veřejnost a navíc ve formě komiksu i pro samotné děti.

Autoři jsou v tomto tématu více než zkušení. Daniel J. Siegel je profesor psychiatrie, neuropsychiatr se zaměřením na děti, dospívající i dospělé, lektor a autor mnoha knih. Tina Payne Bryson je pediatrička, sociální pracovnice a psychoterapeutka dospívajících, taktéž autorka mnoha knih. Oba působí ve Spojených státech. Společně vydali několik knih, do češtiny byla přeložena ještě Klidná výchova k disciplíně.

Kniha Rozvíjejte naplno mozek svého dítěte má v anglickém originále podtitul 12 revolučních strategií jak kultivovat rozvíjející se mysl vašeho dítěte. A přesně to v knize čtenář najde: 12 strategií v 6 kapitolách. Každá kapitola začíná teoretickým úvodem, poté následují 2 až 3 strategie s kazuistikami, příklady, vysvětlením a shrnutím. Na závěr každé kapitoly je komiks určený k přečtení samotným dětem nebo k diskuzi dětí s rodiči.

Už od prvního prolistování na mě působila kniha velmi sympaticky. Prohlédla jsem si komiksy a v rejstříku zběžně prošla názvy všech dvanácti strategií. Nedokázala jsem si tehdy ještě plně představit, co znamenají, ale zněly hravě a lákaly k prozkoumání. Když jsem několik dní poté knihu přečetla a došla na konec poslední kapitoly, napadlo mě: „Hmm, už si zase nevybavím, co přesně strategie obnáší.“ Když vtom přišlo shrnutí v podobě „Přehledu na ledničku“ a „Využití strategií podle věkových skupin“. Tímto chci demonstrovat, že autoři při psaní skutečně měli na zřeteli své čtenáře a vytvořili publikaci uživatelsky více než přívětivou.

Co bych knize vytkla je pár vět v úvodu, které by podle mého názoru potřebovaly „doučesat“, aby zněly lahodněji pro ucho (a vypadaly lépe pro oko 🙂) a ne jako strojový překlad z angličtiny. „Například děti, s nimiž si rodiče povídají o svých zážitcích, mají sklon k tomu, mít lepší přístup ke vzpomínám na tyto zážitky.“ (s. 22). Nebo: Dcera: „Spadla jsem a mám odřené koleno.“ Máma: „To umí pěkně bolet.“ (s. 44).

Zkrátka a dobře, někdy by stálo za to vyměnit slovo, jindy upravit slovosled. Tyto nedostatky ubírají knize na kráse, což je škoda. Každopádně obsahově i vizuálně je kniha výborná. Troufám si tvrdit, že i převratná. Není to totiž kniha jen o dětech nebo dětském mozku. Všichni jsme byli dětmi, co zažily různá trápení. Dost pravděpodobně s námi ale naši rodiče nemluvili tak, jak kniha inspiruje. Při čtení si možná čtenář hodně věcí uvědomí a to může vést k většímu pochopení a laskavosti –⁠ nejen k dítěti, ale i sobě.

Kniha se čte lehce a přitom obsahuje mnoho odborných informací podaných přístupným jazykem. Věřím, že k tomu přispělo mnoho „kazuistik“ –⁠ příkladů situací rodičů s dětmi, na nichž autoři ilustrují probírané téma. Vedle toho je kniha prodchnuta trefnými a srozumitelnými metaforami i humorem: „Chceme pochopitelně, aby se z našich dětí stali muži a ženy, kteří budou silní, ochotní odpouštět, zdvořilí a schopní milovat, ale možná je to očekávání trochu přemrštěné – na někoho, kdo se právě naučil zavazovat tkaničky.“ (s. 142)

To vše dohromady z knihy Rozvíjejte naplno mozek svého dítěte tvoří cennou knihu o výchově, kterou, alespoň dle mé zkušenosti, budou rodiče chtít číst v těch vzácných chvílích volna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *