Recenze

Kdo jsem a co tady dělám?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak se vám daří v jednotlivých oblastech vašeho života, jak trávíte svůj volný čas a v čem jste nebo nejste v životě spokojení? Rozhodovali jste se o tom, čemu dát prioritu, čemu se chcete věnovat a co možná už chcete odložit nebo opustit? Možná jste si i položili otázku z názvu knihy: „Kdo jsem a co tady dělám?“. Pokud vám je některá z otázek blízká nebo třeba pokud chcete sami sebe lépe poznat a lépe si porozumět, mohla by pro Vás tato kniha být zajímavou inspirací. 

Přestože je kniha „Kdo jsem a co tady dělám“ poměrně útlá (má jen 130 stran), nabízí spoustu inspirativních technik, které si může sám na sobě vyzkoušet každý, kdo o sobě a svém životě přemýšlí a třeba zrovna ustrnul namístě a váhá, kam se posunout, nebo kudy se vydat dál. 

Autor Rostislav Honus, který dlouhodobě působí v oblasti sociálních služeb jako lektor, supervizor a metodik, knihu uvádí krátkou kapitolou o existenciální psychologii a filozofii, která čtenáři představí velmi srozumitelnou formou teoretický základ, ze kterého autor při tvorbě knihy vycházel. Následně čtenářům postupně pomáhá nahlédnout různé oblasti života – například priority, lásku a vztahy a potřebu nacházet smysl v pracovním životě. Další kapitoly pak mohou čtenáři pomoci nahlédnout a porovnat vlastní osobní a profesní hodnoty. Autor se věnuje i tématu ztráty a pocitů viny, ale také budoucnosti, naději a štěstí. Nakonec nabízí i ochutnávku toho, jak je mocné naše podvědomí a přání a poodhaluje i tajemství motivace. 

Jednotlivé kapitoly jsou založené zejména na představení konkrétních technik (kolo rovnováhy, čára života, gradient vztahů, ale i možnost využití imaginace či práce s paradoxní intencí), které mohou pomoci nahlédnout na to, jak to v životě máme my, možná i získat určitý odstup a tím i novou perspektivu, jak na danou situaci můžeme nahlížet a co vlastně chceme nebo nechceme dělat dál. Techniky jsou využitelné jak pro oblast práce, vztahů či rozhodování, tak i pro osobní spokojenost nebo práci s trémou. Každá kapitola přitom obsahuje krátký teoretický úvod doplňující kontext, ve kterém mohou být techniky použitelné. Autor sám na závěr nastiňuje, pro jaké životní situace se techniky popsané v knize hodí využít. 

Protože jednotlivé kapitoly jsou poměrně stručné, nečekejte hluboké rozbory a kompletní informace. Bylo by také chybou očekávat instantní návody a rady, jak se s konkrétními životními situacemi vyrovnat. Na druhou stranu lze spolehlivě očekávat inspiraci využitelnou jak pro sebe samé, tak i pro přípravu workshopů nebo i pro individuální či skupinovou terapeutickou práci. Ostatně i autor sám vychází ze své praktické zkušenosti, jako terapeuta, poradce a supervizora. Praktický rámec knize velmi svědčí, proto ji s radostí mohu doporučit jak laikům, tak i odborníkům. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *