Recenze

Být perfektní nemusí být perfektní: Zvládejte svůj perfekcionismus

V dnešní době to vypadá, jako by se roztrhl pytel s knihami plnými rad, jak být co nejúspěšnější, nevýkonnější, nejefektivnější, nejšťastnější a jiná NEJ. Ale co když Vaším problémem není nedostatek, ale naopak přemíra? Neustále na sebe máte mimořádně vysoké nároky, kritizujete se, i když jste něčeho dosáhli a usilovně pracujete bez přestávek a sebeocenění. Znáte to? Pak je tahle kniha pro vás tou pravou ke čtení.

Autorka Sharon Martin je psychoterapeutka z Kalifornie, která se zaměřuje na práci s perfekcionistickými lidmi. Přistupuje k nim s pomocí KBT (kognitivně-behaviorální terapie), která je pro ně jako stvořená. Stojí na praktických radách, nacvičování a poměrně rychlých způsobech změny chování. Její podstatou je uvědomění si vlastních myšlenek, jejich zpracování a následně změna v chování, která chování postupně upravuje do námi požadované podoby.

Název knihy Být perfektní nemusí být vždy perfektní popisuje hlavní znaky perfekcionismu a dává rady, jak se s ním naučit bojovat. Je to spíš než kniha takový tréninkový deník s prostorem pro Vaše poznámky, myšlenky a zápisky. Začíná charakteristikou perfekcionistického člověka. Mezi jeho rysy patří snaha po dokonalosti, velmi vysoké nároky (které klade jak na okolí, tak na nás samotné), přesvědčení, že naši hodnotu určuje náš úspěch nebo prohra, strach z chyb a selhání. V běžné míře jsou takové pocity normální, ale u perfekcionistů ovlivňují celý život. Nikdy nezkusí nové věci, protože by se mohli ztrapnit. Když dostanou stříbrnou medaili, nemají radost, jak jsou úspěšní, ale vyčítají si, že nevyhráli zlatou. Po všech členech rodiny vyžadují bezpodmínečné dodržování pravidel, což vede k věčným hádkám a frustraci druhých, jelikož nikdy nic neudělají dostatečně dobře. To je jen pár příkladů z příběhů klientů, jimiž autorka ilustruje své myšlenky. Dělá to knihu nejen čtivější, ale i mnohem lépe pochopitelnou. Když jsem ji četla, neustále mi znělo v hlavě slovní spojení dostatečně dobrý. To je koncept, se kterým přišel už Donald Winnicott ve spojení s rodičovstvím. Popisuje takové rodiče, kteří jsou milující, ale i chybující. Umí se ale ze své chyby poučit a ukázat to i dětem. Ty pak nežijí jako v bavlnce, ale jsou připravené na reálný život. Sharon Martin tento pojem používá trochu v jiném kontextu. Ukazuje nám, že není důležité být dokonalý. To totiž nelze. Můžeme se ale naučit být cílevědomí, s vysokými, ale realistickými nároky a dosahovat splnitelných cílů bez následků pro naše vztahy, duši i tělo. Jak? Podle autorky použitím KBT technik. V knize je popsaná metoda kognitivního přerámování, kdy se naučíme na problém koukat z jiného úhlu pohledu, technika všímavosti, trénink sebeodpuštění, překonávání prokrastinace a v neposlední řadě práce s hněvem.

Myslím, že každý z nás má v sobě trochu perfekcionisty. Já sama jsem se našla v několika oblastech a vyzkoušela jsem techniky, které autorka nabízela. Nezabere to moc času ani jako četba téhle knížky, ale udělá to velký rozdíl ve Vašem životě. Sharon Martin na zadní straně přebalu píše, že pokud chcete začít vést bohatší, plnější a smysluplnější život, tato příručka Vám pomůže začít. A mně nezbývá než souhlasit.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *